Västkustens rök syns i New York

Brandrök i Oregon i måndags, nu har delar av röken nått hela vägen till New York på USA:s östkust. Bild: Rachel La Corte/TT-AP

Brandrök från de stora terrängbränderna på USA:s västkust syns nu högt över New York, rapporterar lokala meteorologer.– Det ser ut som moln, men det är rök, säger meteorologen Matt Benz.

De vädersystem som pressat ner röken över västra USA har delvis släppt och jetströmmar har fört röken österut, så att den alltså kan ses på andra sidan kontinenten.

Och inte bara där, brandröken kan ses över hela den norra halvan av USA, enligt prognosföretaget Accuweather.

– Det ser ut som moln, men det är rök. Och den kommer ligga kvar till vädret ändrar sig igen, säger meteorologen Matt Benz till USA Today.

Röken ligger dock högt över de östra delarna, på mellan fyra och sex kilometers höjd, och är enligt vädermyndigheten NWS inte akut farlig.

Att så mycket rök förts österut betyder dock inte att faran är över i väst. Under tisdagen noterade fem av delstaten Oregons största städer sina hittills värsta siffror för luftföroreningar och i 700 kilometer långa Central Valley i Kaliforniens inland uppmanas invånarna att hålla sig inomhus.

Över 1,8 miljoner hektar mark har brunnit och minst 34 personer har omkommit. Enligt Röda korset har 220 000 människor tvingats lämna sina hem.

Vädret fortsatte visserligen på tisdagen att vara mer gynnsamt för brandbekämparna och sex större bränder har kunnat begränsas det senaste dygnet över hela västkusten. Men flera stora bränder rasar ännu, inte minst i Kalifornien. Enligt The Los Angeles Times är fem av dem bland de 20 största delstaten drabbats av. En av bränderna, August Complex söder om San Francisco, är den värsta någonsin i hektar räknat.

Under måndagen kom larm om att observatoriet på Mount Wilson, norr om Los Angeles, var i fara. Elden kröp inom en halv kilometer från byggnaden men sent på tisdagen kunde faran blåsas över.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning