Västanfjärdbo om sparkrav: "Det är så här man tar livet av en livskraftig landsbygd"

Bild: Mostphotos/Agneta Forssen

Västanfjärds bibliotek i Kimitoön hotas av stängning på grund av sparåtgärder inom kommunen. Västanfjärdsborna kommer att kämpa för att få behålla sitt bibliotek och en namninsamling har kört i gång.

Sparåtgärder hotar Västanfjärds bibliotek, men det slutliga beslutet om bibliotekets framtid fattas i december.

– Det handlar om viktig och nödvändig service som ska sparas bort. På det här sättet tar man livet av en livskraftig landsbygd, säger Veronica Mattson-Korpak från Västanfjärd i Kimito som representerar Västanfjärds byaråd.

Det är inte bara biblioteket som är hotat, utan även servicehemmet Silverbacken hotas av stängning. Västanfjärdsbon Mats Nurmio skulle gärna se andra lösningar på pengaproblemet än att skala ner på servicen i byarna.

– Biblioteket är en central punkt i Västanfjärd, om all service skärs ned minskar attraktionskraften och byn dör sakta men säkert ut, säger han.

Mattson-Korpak vet att det inte räcker med åsikter och känslomässiga argument för att bevara biblioteket.

– Västanfjärds byaråd, som jag också representerar, har startat en namninsamling för att bevara biblioteket och servicen. Vi har redan fått in 200 namn på nätet, men vi samlar också genom att knacka dörr.

Byns kulturcentrum

– Alla avdelningar i kommunen måste spara. Bildningsnämnden, dit även biblioteksverksamheten hör, får lida en del, säger bibliotekschef Eija Sjöblom.

Under 2017 hade biblioteket i Västanfjärd kring 4 000 besök. I Västanfjärd bor det kring 800 människor, vilket innebär att varje invånare besöker biblioteket i genomsnitt fem gånger per år.

För Västanfjärdsborna skulle nedläggningen av biblioteket inte bara betyda längre väg till biblioteksservice, utan de går även miste om ett kulturcentrum.

– För byborna har biblioteket fungerat som en samlingspunkt, bland annat föreningar har haft sina möten där. I samma byggnad har vuxeninstitutet ordnat kurser och olika evenemang.

Enligt Sjöblom kommer den biblioteksservice som fortfarande blir kvar i kommunen att förbättras då tjänsten centreras. Västanfjärdsborna blir inte helt utan bibliotekstjänster, men det är ännu oklart hur lösningen kommer att se ut. Eftersom beslutet ännu inte fattats är det inte aktuellt att diskutera lösningar i det här skedet.

– Vi funderar på olika lösningar, det finns några förslag ifall biblioteket dras in, säger Eija Sjöblom.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning