Vasajouren behandlas troligen i riksdagen i dag

Veronica Rehn-Kivi. Bild: SPT/Jenny Jägerhorn-Tabermann

SFP:s Veronica Rehn-Kivi försökte ännu under utskottsmötet på torsdag morgon rädda Vasajouren genom att än en gång lyfta fram medborgarinitiativet för omfattande jour, men rösterna föll 9-8 mot förslaget. Vasajouren kommer ändå att tas upp i plenum i dag. – Teoretiskt finns det en chans för Vasajouren, säger Rehn-Kivi.

Piruetterna kring den omfattande jouren för Vasa centralsjukhus (VCS) fortsätter. Riksdagens social- och hälsovårdsutskott beslöt på onsdagen med rösterna 10-7 mot att ge Vasa centralsjukhus omfattande jour. Utskottet godkände ändå en kläm som förpliktar nästa regering att undersöka frågan om omfattande jour för Vasa på nytt.

Det var Centerns riksdagsledamot Pekka Puska som stod bakom klämmen. Riksdagsledamot Veronica Rehn Kivi (SFP) försökte än en gång på utskottets möte på torsdagsmorgonen rädda Vasajouren genom en reservation om att trots allt utgå från medborgarinitiativet för att ge VCS status som sjukhus med omfattande jour. Det var också hon som via medborgarinitiativet lyfte upp frågan om Vasajouren i utskottet på onsdagens möte.

Vasa centralsjukhus. Bild: Ari Sundberg/SPT

Rösterna föll på torsdagens möte 9-8 mot hennes förslag, med expeditionsregeringen representanter i utskottet mot oppositionens.

– Den här gången var alla utskottsmedlemmarna på plats. Det blev en partipolitisk fråga. Vi skrev ett betänkande med en tydlig skrivelse om att nästa regering ska se över frågan om omfattande jour för Vasa. Det betyder att frågan kommer att tas upp för diskussion i stora salen i dag (torsdag), säger Rehn-Kivi.

Medborgarinitiativet om Vasajouren kommer med andra ord till första behandling i plenum i dag.

I sitt förslag föreslår Rehn-Kivi att medborgarinitiativet godkänns, att Vasa centralsjukhus läggs till som trettonde sjukhus som får omfattande jour i lagparagrafen och att man stryker texten om att Seinäjoki ska ansvara för vården på svenska och finska.

– Först blir det omröstning om paragrafändringen. Antagligen blir det en andra behandling av ärendet på fredag. I princip finns det en chans för att mitt förslag får stöd. Vi får se hur Sannfinländarna, De blå och Samlingspartiets Susanna Koski röstar. Jag är glad att jag fick ärendet på agendan, säger Rehn-Kivi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning