Vasaföretag vill slå igenom internationellt med app för fakturor

Jeanette Samuelsson och Simon Sandvik var med och grundade Fixura. Bild: SPT

Det är onödigt komplicerat att hålla koll på räkningar som kommer till postlådan, i nätbanken och per e-post, tycker grundarna av uppstartsföretaget Klever.

I stället för att klicka upp räkningar i e-posten och godkänna e-fakturor i nätbanken kan man styra dem till Klevers app, där man kan betala med ett fingeravtryck eller med en femsiffrig pinkod. Får man fakturan på papper kan man fota den, så läser appen in uppgifterna.

Ifall man inte betalar räkningen genast, påminner appen när förfallodagen närmar sig. Allt utan extra avgifter för den som fakturerar eller betalar, och man kan koppla ett eller flera konton till appen.

Klevers vd Jeanette Samuelsson, för många känd som en av grundarna till Fixura som förmedlar lån mellan privatpersoner, säger att hon för tre år sedan började fundera vad som är nästa stora grej. Hennes svar, ett smidigare sätt att hantera sin privatekonomi, finns nu i hennes Iphone sedan snart ett år tillbaka.

I höstas kom Klevers app även till Android-telefoner och nu börjar uppstartsföretaget slå på större trummor i marknadsföringen – på torsdagskvällen sprängs tusen kilogram pappersfakturor utanför Finlandiahuset i Helsingfors klockan 18. Dessutom bjuds det på fyrverkeri, Krista Siegfrids och korv.

Kontor i Stockholm

På onsdagen berättade Klever om samarbetet med kredithanteringsföretaget Lindorff, som går ut på att Lindorff aktivt erbjuder Klevers app till sina kunder.

– Vi söker hela tiden lösningar som gör det lättare att hantera räkningar. Våra undersökningar visar att var fjärde pappersfaktura blir obetald, likaså var tionde räkning som går via nätbanken. Ofta handlar det bara om att folk glömt förfallodagen, säger Juho Ylinen som är kommersiell direktör på Lindorff.

Lindorff går dock inte in med några pengar i Klever, som nu letar efter strategiska partner för att kunna expandera utomlands. Hittills har företaget fått 2,2 miljoner från privata investerare och en halv miljon i lån från Tekes.

– I Sverige har vi allt klart, vi väntar bara på tillstånd från Finansinspektionen. I London diskuterar vi partnerskap med sådana som redan har tillstånd, de kan använda vår teknik, säger Samuelsson.

Ni erbjuder alltså en app som är gratis för användarna. Hur ska ni tjäna pengar, Klevers teknologidirektör Jyrki Juuti?

– På sikt kommer appen att erbjuda finansiering, bland annat delbetalning och en möjlighet att flytta förfallodagen. De lösningarna står inte vi för, utan andra aktörer kan komma in.

Om man koncentrerar alla sina räkningar till er app, får man hjälp av er om den kraschar?

– Ja, vi har teknikstöd som kan hjälpa, just nu kontorstid. Man kan också få en kopia av räkningarna till sin e-post.

Andra tjänster på väg

Enligt Jyrki Juuti har bolaget en konkurrent i Norge, men i övrigt anser han att Klever har en helt egen nisch.

– Utbudet på betalningstjänster kommer att explodera de närmaste åren. Men inte fakturasidan, säger han.

Produktdirektör Janne Lyytikäinen på Visma Solutions, it-bolaget som bland annat ligger bakom Netvisor och Maventa, har hört om motsvarande lösningar som är på väg att lanseras. Enligt honom kommer de att erbjuda ungefär motsvarande tjänst som Klever.

– Nu börjar konkurrensen om konsumenterna. De väljer den mest användarvänliga upplevelsen.

Ur Lyytikänens synvinkel är alla nya tjänster välkomna.

– Det viktigaste är att komma ifrån pappersfakturorna, som blir allt dyrare för företagen. E-postfakturorna gör inte heller någon glad, de försvinner lätt bland alla andra mejl.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning