Vasaborna får plocka ringblommor i stadens rabatter

Tiotals meter med blomlådor har lyfts ut på sommargågatan i Vasa. Förbipasserande är välkomna att plocka med sig av blommorna. Bild: Ari Sundberg/SPT

Projektet med att försköna Vasa centrum har gått ett steg vidare.

Vasa stad har under torsdagen placerat ut ett stort antal lådor med ringblommor på sommargågatan i centrum. Förbipasserande är välkomna att plocka med sig av blommorna, skriver staden i ett pressmeddelande.

– Tanken är att ringblommorna ska finnas kvar på gågatan i ett par veckor och att alla fritt får gå och plocka en bukett hem till sig från och med måndag, säger trädgårdsmästare Inger Norrgård i pressmeddelandet.

– Vi önskar att blommorna plockas jämnt från olika lådor och att man gärna tar dem som är i slutskedet av blomningen.

Tidigare på sommaren fick gågatan bland annat en stor portkonstruktion, blomplanteringar, flyttbara bänkar och ny belysning. Dessutom har restaurangerna längs sommargågatan haft större uteserveringar än vanligt under sommaren.

Den nya belysningen och de nya planteringarna betalas huvudsakligen med avkastning från Hedmanska stiftelsen, som är avsedd att användas till att försköna Vasa stad.

Det är andra året som Vasa stad stängt av en del av Hovrättsesplanaden för biltrafik. På sikt planerar man att sommargågatan blir gågata permanent, vilket skulle förlänga stadens promenadcentrum med ett kvarter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning