Vasabladet: Birger Thölix är död

Tidigare chefredaktören Birger Thölix avled på tisdagsmorgonen, rapporterar Vasabladet. Han dog på Åbo universitetssjukhus efter att ha varit intagen en vecka. Han blev 87 år.

Birger Thölix var chefredaktör för Vasabladet i 28 års tid, fram till början av 1990-talet. Då han fyllde 80 år 2011 svarade han "glöm det!" på en intervjuförfrågan från tidningen han tidigare ledde. I stället blev det en jubileumstext skriven av Bertel Nygård, där fokus låg på varför så många journalister fortfarande talade om "på Thölix tid".

– Innerst inne är det fortsättningsvis på Thölix tid, skrev Nygård.

En av Thölix hjärtefrågor var att den finlandssvenska lärarhögskolan ska placeras i Vasa, vilket han ofta tog ställning för på ledarplats på 1960-talet. Thölix var även i största allmänhet en mycket aktiv ledarskribent – enligt Vasabladet kom han upp i hela 323 ledare på ett år 1970.

Född i Pargas

Thölix, född i Pargas, började som journalist på Åbo Underrättelser och blev sedan chefredaktör för Österbottningen innan han 1964 tog över på Vasabladet. Han fattade beslutet om att Leif Sjöström – som tidigare jobbade som journalist parallellt med att han tecknade den populära satirserien Folkets Dagblad – fick teckna på heltid.

– Under Birger Thölix ledning växte Vasabladet med regionalredaktioner på nio orter, och även med specialredaktörer. Helsingforsredaktionens Tor Högnäs scoop om Urho Kekkonen i Zavidovo förstärkte tidningens anseende nationellt, skriver VBL.

Texten om president Kekkonens samtal med Sovjetunionens ledning på en jaktstuga i Zavidovo publicerades även i Dagens Nyheter och norska Dagbladet. Kekkonen tyckte att informationsläckan ledde till att Sovjetledningen tappade förtroendet för honom och att förhandlingarna om att Finland ska skriva på det europeiska handelsavtalet EEC stötte på ökat sovjetiskt motstånd.

– Thölix stödde givetvis Högnäs helt och fullt, skriver VBL nu.

Efter att ha slutat som chefredaktör skrev Thölix två historiker om Vasabladet: "En annan historia" och "Alla våra gårdagar".

Thölix efterlämnar fru, en dotter och barnbarn.

Källa för Zavidovoaffären:

Uppslagsverket Finland

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning