Vasa centralsjukhus på nytt i riksdagen – talmannen lovar snabb behandling

Namninsamling. Kim Berg, Joakim Strand och Hans Frantz överräcker medborgarinitiativet om Vasa centralsjukhus till riksdagens talman Maria Lohela. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Redan nästa vecka kan riksdagen börja behandla medborgarinitiativet om Vasa centralsjukhus lovar talman Maria Lohela (Sannf). Oväntade saker kan ske framöver, säger riksdagsledamoten Joakim Strand om kampen att uppgradera sjukhusets ställning.

– Tack så mycket. Jag har sagt till alla som har besökt mig i ett motsvarande ärende att ni har gjort ett stort arbete för demokratin. Jag kan lova er att saken snart kommer att behandlas av riksdagen. Tidtabellen är intressant med tanke på helheten, sade talman Maria Lohela som inledde på svenska efter att hon fick påhälsning av initiativtagarna bakom namninsamlingen för att bevara den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus.

Enligt Lohela kan medborgarinitiativet komma att debatteras av riksdagen redan på torsdag om en dryg vecka.

Namninsamlingen för att bevara Vasa centralsjukhus startade i januari. De som överräckte initiativet till talmannen var Hans Frantz, styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt, Kim Berg, Tehys huvudförtroendeman vid centralsjukhuset och riksdagsledamoten Joakim Strand (SFP).

Redan förra veckan stod det klart att Vasa centralsjukhus inte kommer att drabbas särskilt hårt i och med att sjukhuset, trots att det till pappers inte hör till de 12 sjukhus med omfattande jourverksamhet, i praktiken kommer att fotsätta utföra kirurgiska ingrepp i samma utsträckning som i dag.

– Det är klart att den aktivitet som folket har visat bidrog till resultatet: Regeringen vågade inte gå åt Vasa centralsjukhus. Men det är ovisst vad framtiden för med sig. Därför kräver vi fortsättningsvis att Vasa centralsjukhus klassificeras som ett sjukhus med utvidgad jour, säger Joakim Strand.

Strand menar att sjukhuset, även om situationen för stunden ser bra ut, kan hotas då det ska göras nya besparingar i och med den nedgraderade positionen.

Hans Frantz påpekar att de 12 sjukhus som klassas som sjukhus med utvidgad jour, är de som i framtiden kommer att byggas ut och utvecklas, medan resten på sikt åderlåts.

– Är man då inte med på listan kommer man att sidsteppas, säger Frantz.

Hans Franz är belåten över att riksdagsbehandlingen av medborgarinitiativet sammanfaller med behandlingen av vårdreformen.

– Diskussionen kommer att handla om hela vårdreformen vilket är bra eftersom vi inte kan begripa varför jourreformen avgjordes separat innan själva vårdreformen, säger Hans Frantz.

Strand: Oväntade saker kan ske

Joakim Strand säger att det plötsligt kan ske oväntade saker och att det därför är viktigt att hålla frågan om Vasa centralsjukhus status framme.

– Vi ska komma ihåg att regeringar byts och tjänstemän byts. Det kan uppstå en helt annan situation väldigt snabbt, säger Strand.

Ser du någon chans att sjukhusets status kan förändras i och med medborgarinitiativet?

– Det jobbar vi för dygnet runt. Om så inte sker nästa torsdag, kan det ske nästa fredag eller i sommar ifall det blir förändringar, säger Strand kryptiskt.

I lördagens Hufvudstadsbladet lät statsvetaren Markku Jokisipilä förstå att SFP och KD kan komma att ta plats i regeringen i Sannfinländarnas ställe ifall Jussi Halla-aho blir partiordförande Timo Soinis efterträdare. Vore så fallet skulle SFP kunna kräva att Vasa centralsjukhus status ändras, sade Jokisipilä.

Strand vill ändå inte specificera närmare vilka händelser han avser som kan innebära förändringar för centralsjukhuset.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning