Vasa röstades ned igen – men kommer igen

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Frågan om Vasa centralsjukhus ska läggas till de sjukhus som i framtiden ger omfattande jour röstades i dag ned i riksdagens social- och hälsovårdsutskott. Men det är knappast sista gången frågan behandlas.

Turerna i riksdagens social- och hälsovårdsutskott har varit många – också när det gäller Vasa centralsjukhus och rätten till omfattande jour. I slutet av september föreslog SFP:s Veronica Rehn-Kivi att Vasa centralsjukhus ska läggas till listan över sjukhus som har omfattande jour. Det ledde till ett stopp av behandlingen av den så kallade huvudlagen om vårdreformen i ungefär en vecka, för det var i den som sjukhusen med omfattande jour listades.

Centerns Pekka Puska ville rösta för Vasa – och alltså mot regeringens åsikt – men blev åthutad framför allt av Samlingspartiets representanter i utskottet som ansåg att Puska äventyrade hela vårdreformen. Puska erbjöd sig att vara frånvarande och ha en suppleant som håller sig i regeringsleden men det dög inte. Kravet var att läkaren och forskaren Puska skulle rösta mot Vasa och mot sin egen övertygelse.

Mot den här bakgrunden är resultatet i dagens omröstning ingen överraskning.

Samlingspartiets utskottsmedlemmar vill lugna ned patienterna i och kring Vasa och skriver i ett pressmeddelande att förändringen är liten för Vasas del och att man också i fortsättningen får vård i Vasa i de flesta fall, också då det gäller specialiserad sjukvård på tio olika områden. Enligt samlingspartisterna skulle patientunderlaget inte vara tillräckligt stort om också Vasa skulle få omfattande jour. Det är ett argument som bland annat Pekka Puska inte håller med om.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson kallar regeringens politik skamlig och säger att Centern, Samlingspartiet och Blå framtid nu har bevisat att de struntar i rätten att få vård på svenska och i Österbotten.

Men det sista ordet om jouren i Vasa är knappast ännu sagt. När president Sauli Niinistö stadfäste lagen, där sjukhusen med omfattande jour ursprungligen ingick, konstaterade han att vården i Seinäjoki, det österbottniska sjukhus som ska ha omfattande jour, i praktiken ska kunna ske på både svenska och finska. Presidentens krav innebär att bevis för att vården på svenska faktiskt fungerar krävs.

Också riksdagsvalet kan leda till att frågan om Vasa igen aktualiseras. SFP jobbar hårt för Vasa men det gör också SDP, vars ordförande Antti Rinne har lovat riva upp beslutet om jouren i Vasa om SDP sitter med i nästa regering.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning