Vasa nation stöder fulljoursjukhus

En extra timme eller två i ambulansen har våra österbottniska mor- och farföräldrar inte tid med.

Likt många andra österbottniska studerande i Helsingfors har även jag spenderat mycket tid (i mitt fall fyra somrar) på Vasa centralsjukhus. I somras fungerade jag för första gången som läkarvikarie på jouren. Att få tala mitt eget modersmål kändes hemtrevligt för både mig och patienterna. Den specialiserade sjukvården på stans stora sjukhus kändes lite mindre skrämmande för gamlingarna som blivit vana med svenskspråkig service i sin hembys lilla hälsostation.

Jag har själv ringt kardiologen mitt i natten och bett honom hoppa i bilen för att komma och göra en akut ballongvidgning åt en patient som nyss fått en svår hjärtattack. Om Vasa centralsjukhus förlorar sin rätt till fulljour skulle detta inte varit möjligt – patienten skulle varit tvungen att åka ambulans till Seinäjoki eller Uleåborg för att få det livräddande ingreppet utfört. I sådana fall handlar det inte ens om att patienten i fråga knappast skulle få betjäning på svenska – patienten skulle helt enkelt, oavsett modersmål, ha en betydligt sämre chans att överleva. En extra timme eller två i ambulansen har våra österbottniska mor- och farföräldrar inte tid med.

Om Vasa centralsjukhus förlorar sin fulljour finns det risk för att sjukhusets status sjunker i studerandes och specialiserandes ögon. Detta kunde vara katastrofalt genom att det redan nu är svårt att rekrytera kunnig, tvåspråkig personal till Vasa. Centralsjukhuset har gång på gång visat sig ha utomordentliga vårdresultat till exempel i behandlingen av hjärninfarkter – även här är det livsviktigt att trombolysbehandlingen sätts i gång inom 4,5 timme efter stroken. Skall patienten, till exempel i skärgården, verkligen tvingas åka en timme extra i ambulansen för att nå ett sjukhus med vårdberedskap? Ingen av Vasa nations medlemmar vill se detta scenario bli verklighet i sin hembygd.

Vasa nation vill visa sitt stöd för Vasa centralsjukhus. Jag vill poängtera hur viktig sjukhusets fulljourstatus är för oss alla på nationen – inte enbart för den stora skara studerande som kommer återvända hem efter examen, utan också för dem med nära och kära kvar uppe i Österbotten. Det skall inte behöva vara en tursam bonus att få vård på sitt eget modersmål – det skall vara en självklarhet.

Alexandra Lehtonen medicine kandidat, informationsansvarig, Vasa nation vid Helsingfors universitet

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning