Vasa centralsjukhus-initiativet behandlas i dag

– Vasa centralsjukhus har diskuterats mycket här i riksdagen och vi är väl medvetna om problematiken, säger social- och hälsovårdsutskottets ordförande Krista Kiuru (i mitten). Till vänster om henne sitter Veronica Rehn-Kivi.Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus som sjukhus med full jour behandlas av riksdagens social- och hälsovårdsutskott i dag.

I dag klockan 10 inledde social- och hälsovårdsutskottet ett sammanträde för att fortsätta behandlingen av de lagar som omger den stora landskaps- och vårdreformen.

En av punkterna på dagordningen är det medborgarinitiativ som kräver att hälso- och sjukvårdslagen ändras så att även Vasa centralsjukhus (VCS) får status som sjukhus med full jour.

Det var i december 2016 som den lagändring godkändes i riksdagen som gör att Vasa centralsjukhus inte får status som sjukhus med full jour i samband med vårdreformen. Lagändringen innebär att patienter från Österbotten i framtiden ska hänvisas till sjukhuset i Seinäjoki.

Beslutet tillkom efter omfattande protester i Österbotten och trots att man till och med vid centralsjukhuset i Seinäjoki konstaterade att man där inte har kompetens att ge svensk service.

Under våren 2017 skrev närmare 70 000 personer under medborgarinitiativ som kräver att lagen ändras så att även VCS räkna som sjukhus med full jour.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00