Vasa begränsar besöken på boendeenheterna – endast de mest närstående välkomnas

Vasa stad rekommenderar att boende på enheter inom familjeservicen och det sociala arbetet träffar anhöriga utomhus. Illustrationsbild. Bild: Pixabay

Fram till den 31 oktober begränsas besök på Vasa stads boendeenheter inom familjeservicen och det sociala arbetet. Endast de mest närstående välkomnas, och de bör bära munskydd under hela besöket.

Vasa stad har beslutat att begränsa besöken inom familjeservicen och det sociala arbetet.

På grund av det rådande coronaläget i staden tillåts endast de mest närstående besöka barnskyddets enheter, enheter för missbrukar- och psykvårdsrehabilitering och boenden eller dag- och arbetsverksamhet för personer med funktionsnedsättning.

"Ett egentligt besöksförbud är just nu inte i kraft inom barnskyddets enheter. Familjemedlemmar som besöker eller deltar i vården av sina anhöriga ska följa de anvisningar personalen ger. Därtill ska den allmänna starka munskyddsrekommendationen beaktas", säger Erkki Penttinen, resultatområdesdirektör inom socialarbete och familjeservice, i ett pressmeddelande.

Staden rekommenderar också att anhöriga och de mest närstående håller kontakt via samtal och videokommunikation.

Begränsningen är i kraft fram till den 31 oktober.

Specialarrangemang för att trygga säkerheten

Begränsningen innebär att de mest närstående endast tillåts besöka klientens eget rum, och därmed undviks vistelse i enheternas allmänna utrymmen.

Alla besökare ska också bära munskydd under hela besöket. Dessutom kommer personalen att försäkra sig om att besökare inte exponerats för coronaviruset eller har några influensasymtom.

De som bor på enheterna kan i stället gå på en promenad med sina anhöriga eller på annat sätt umgås med dem utomhus.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning