Vårvinterns vardagsmat

Gäddfärsbiffar på sallatsbädd. Bild: Karin Lindroos

Vårvintern är en utmaning för den som vill äta mat i säsong – men det går! Ta en titt i frysen och ät upp allt det som tagits tillvara under sensommaren och hösten.

Torkade svampar är en smaklig krydda i färsen, soppan eller varför inte i brödet. Passa också på att äta upp alla bär och sylter du plockade och kokade i höstas. Under våren kan man också passa på att baka bort de öppnade mjölpåsarna eller ställa till med ett vårligt våffelkalas med något av höstens skörd ur frysen. Mycket finns ofta redan hemma i skåpen, så passa på att tömma dem nu under vårvintern tills det börjar gro utomhus igen.

Mera recept på säsongsmat hittar du på recept.martha.fi.

Gäddfärsbiffar på sallatsbädd

4 portioner

600 g gäddfilé

2 ägg

1 dl persilja

½ tsk salt

1 msk citronsaft

½ dl speltmjöl

Smör till stekning

Mal fisken i en kvarn tillsammans med persilja. Mal gärna två gånger. Blanda ägg och salt samt citronsaft i fiskfärsen. Forma till små "Wallenbergare". Panera lätt i mjölet. Bryn i stekpanna på medelvärme. Servera med potatis-palsternackamos eller på salladsbädd.

Spenatsoppa med förlorat ägg

3–4 portioner

Har du kvar spenat från senaste säsong så passar den bra här i soppan. Under spenatsäsongen görs soppan på färsk spenat. Då är det dubbla mängden som gäller.

300 g spenat

2 msk smör

2 msk vetemjöl

3 dl gräddmjölk

8 dl grönsaksbuljong

(½ tsk salt)

1 krm muskot

Smält smöret i kastrullen, tillsätt mjölet, rör om och tillsätt buljongen lite i taget. Tillsätt den djupfrysta spenaten. Låt småkoka under omrörning i cirka 5 minuter. Avrunda med gräddmjölken. Smaka av med salt och muskot.

Att förlora ägg: Häll upp cirka 5–6 cm vatten på kastrullbottnen. Tillsätt 1 tsk ättika och 1 tsk salt. Koka upp och minska värmen så vattnet sjuder. Knäck ägget i en kaffekopp och häll försiktigt i det heta vattnet. Låt sjuda i 3–4 minuter. Ta upp med hålslev. Servera till soppan.

Våfflor med fyllning

10 stycken

5 dl mjölk

2 ägg

3 dl mjöl (lantvete och kornmjöl eller graham)

½ tsk salt

½ dl smält smör

Smör till stekning

Vispa samman samtliga ingredienser till en smet. Låt svälla i rumstemperatur ½ timme. Plocka fram våffeljärn och smör för stekning. Hetta upp järnet och smöret, ös i 1 dl smet och stek våfflorna gyllenbruna.

Fyllning för matig våffla

2 dl odlad svamp eller 1 dl förvälld skogssvamp, exempelvis Stensopp

1 dl groddar, exempelvis Alfa-alfa, mungbönor eller krasse

2 dl gräddfil

100 gram blåmögelost

Pasta med ärter

2 portioner

150 g fullkornsspaghetti

1 tsk salt

1 dl ärter

1 vitlöksklyfta

2 msk rybsolja

2 ägg

1 dl grädde

40 g smaklig ost

1 dl finklippta örter

Svartpeppar från kvarnen

Koka upp pastan enligt anvisningen på förpackningen. Tillsätt de frusna gröna ärterna i kokvattnet då pastan är klar. Slå av kokvattnet, skölj med vatten. Skala vitlöken. Knäck äggen och separera vitan från gulan. Häll tillbaka spaghettin i kastrullen. Skvätta oljan i den varma kastrullen, tillsätt övriga ingredienser, och blanda samman allting. Servera pastan ur djupa tallrikar tillsammans med äggula.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning