Varuhusen är fortfarande Stockmanns problem – vd:n besviken över resultatet

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

För modekedjan Lindex har utvecklingen vänt uppåt, men varuhusen är fortfarande Stockmanns stora problem, visar bokslutet från i fjol. Vd Lauri Veijalainen befarar att 2019 blir fortsatt krävande.

För Stockmann blev 2018 ännu ett förlustår. Pengarna tjänar koncernen framför allt på modekedjan Lindex, men också på sina fastigheter. Men affärsområdet Retail, där varuhusen och näthandeln ingår, är fortfarande förlusttyngt – tvärtemot vad Stockmann-ledningen hade hoppats på.

Vd:n Lauri Veijalainen är besviken.

– Resultatet är inte vad vi hade önskat. Särskilt inte med tanke på att den finländska ekonomin utvecklades bra under fjolåret och att konsumentförtroendet var starkt.

Det var särskilt slutet av 2018 som gick dåligt. Höstens Galna Dagar-kampanj och julhandeln nådde inte upp till nivåerna från året innan.

Ett problem i december var enligt Veijalainen att flera av konkurrenterna inledde sina rea-kampanjer väldigt tidigt – och Stockmann var tvunget att följa efter. Det höll förvisso försäljningen i gång, men det blev inte lika mycket pengar kvar i handen.

Tillväxten i Stockmanns näthandel är emellertid stark, 17 procent under fjärde kvartalet.

– Men eftersom 90 procent av försäljningen fortfarande sker i de fysiska varuhusen hjälper det inte för att kompensera för nedgången i varuhusförsäljningen, säger Maiju Niskanen, direktör för varuhusverksamheten.

Varuhusgruppens problem är inte i första hand flaggskeppsvaruhuset i Helsingfors centrum. Det går hyfsat. Det gör också till exempel Stockmann i Itis i Östra Centrum, där kundtillströmningen inte har påverkats av att köpcentret Redi öppnade i Fiskehamnen i höstas. Varuhusen i Estland och Lettland går också bra.

Till problemen hör Tammerfors-varuhuset som just nu lider av stora byggarbeten i anslutning till spårvagnsprojektet i staden. Detsamma gäller varuhuset i Hagalund – också där har byggarbeten skrämt bort kunderna.

Lindex tar in pengarna

Efter en svacka under 2017 är Lindex tillbaka som Stockmann-koncernens viktigaste inkomstkälla. Tack vare modekedjan förbättrade koncernen sitt rörelseresultat under fjolåret.

– Lindex nästan fördubblade sitt rörelseresultatet jämfört med året innan. Vi förbättrade lönsamheten på alla marknader och affärsområden, säger Lindex-vd:n Susanne Ehnbåge.

Framgången är ett resultat av att olönsamma Lindex-butiker har stängts eller så har man lyckats vända utvecklingen. Modekedjan har nu totalt 474 butiker i 18 länder. Under fjolåret minskade antalet butiker med 16.

Under fjolåret växte Lindex näthandel med 47 procent.

Att 80 procent av Stockmanns försäljning kommer från mode understryker Lindex viktiga roll i koncernen. Samtidigt är det en risk med tanke på att modebranschen är nyckfull.

Det kan verka underligt att Stockmann tjänar mer pengar i Sverige och Norge än i Finland (se graf), men förklaringen är det stora antalet Lindex-butiker i länderna: 205 i Sverige och 96 i Norge, jämfört med 61 i Finland.

Minskade skulder

Till de positiva nyheterna hör också att Stockmann under fjolåret lyckades minska sina nettoskulder med närmare 200 miljoner euro, bland annat tack vare försäljning av Bokhuset, där Akademiska Bokhandeln finns.

Efter en utdragen process har Stockmann äntligen slutfört försäljningen av Nevsky Centre i S:t Petersburg. Det gav möjlighet att återbetala ett lån som förföll i början av året.

Stockmans vd Lauri Veijalainen. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Lauri Veijalainen befarar att utvecklingen i de fysiska varuhusen fortsätter att vara svår också under 2019. För det talar inte minst att detaljhandeln överlag väntas växa långsammare på grund av en sämre ekonomisk utveckling i Finland framöver.

Däremot är bolaget optimistiskt vad gäller utvecklingen inom näthandeln. Enligt Maiju Niskanen ligger huvudfokus på att få fart på den digitala verksamheten, bland annat genom att bredda sortimentet i nätbutiken. En milstolpe infaller i mars, när Helsingforsvaruhusets hela sortiment ska finnas tillgängligt online. En annan milstolpe är lanseringen av nätbutiker i Estland och Lettland, där Stockmann hittills varit närvarande enbart i form av de fysiska varuhusen.

Ingen vinstutdelning i år heller

I januari lanserade Stockmann ett 20 miljoners sparprogram, där 15 miljoner riktar sig mot Retail-enheten och 5 miljoner mot Lindex. För 2019 bedömer koncernen att den justerade rörelsevinsten ökar jämfört med år 2018. Då är effekterna av Nevsky Centre-försäljningen inte inräknad.

– Vi har ett tufft år framför oss men är fast beslutna att göra comeback, säger Niskanen.

Stockmann hade i fjol i snitt 7 240 anställda, vilket var en minskning med cirka 140 personer jämfört med året innan. Styrelsen föreslår att ingen vinstutdelning betalas för fjolåret. Senast Stockmann betalade vinstutdelning var för verksamhetsåret 2013.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning