Vartiainen vill bli borgmästare i Helsingfors: "Jag orkar inte bry mig om de så kallade motsättningarna"

– Vi måste återhämta oss från pandemin, och det kommer att drabba staden både socialt och i form av ekonomiska realiteter, säger Juhana Vartiainen (Saml). Bild: Cata Portin/HBL-arkiv

Riksdagsledamoten Juhana Vartiainen (Saml) meddelar på tisdagen att han är beredd att ställa upp som Samlingspartiets borgmästarkandidat. Kandidaten ska utses på måndag.

Riksdagsledamoten Juhana Vartiainen bekräftar att han ställer sig till förfogande för att bli Samlingspartiets borgmästarkandidat.

– Jag hoppade in i politiken med nationell och ekonomisk politik som tema, men det är väldigt avgörande för Finland att en stad som Helsingfors presterar bra och är framgångsrik. Modern ekonomisk tillväxt innebär ett likhetstecken mellan ekonomisk tillväxt och städernas tillväxt, säger Vartiainen.

Städer som kan attrahera unga begåvade åldersgrupper blir vinnare i längden, och där tävlar Helsingfors inte med övriga landet utan med städer som Köpenhamn, Amsterdam, Stockholm och Berlin, menar han. Den unga inflyttningen ser han ändå komma både från det övriga landet och från utlandet, där det är särskilt viktigt att locka studerande, kreativa och innovativa personer.

Nu är det svåra år som väntar, säger Vartiainen.

– Vi måste återhämta oss från pandemin, och det kommer att drabba staden både socialt och i form av ekonomiska realiteter. Dessutom kommer vårdreformen, som innebär väldiga risker för Helsingfors. Vi tvingas tänka om strategier och fatta svåra beslut.

Kan du precisera hur strategier ska tänkas om, och vilka svåra beslut?

– Det går ännu inte att precisera det, men om vårdreformen går igenom, vilket jag hoppas den inte gör, så kommer en stor del av Helsingfors intäkter att falla bort. Visserligen faller också en stor del av förpliktelserna bort, men den sammanlagda ekonomiska styrkan försvagas och det uppstår en risk för höjda skatter, säger Vartiainen och tillägger att Samlingspartiets roll varit att bromsa höjningar av kommunalskatten.

Att kunna investera i den växande staden med fler bostäder, transport och infrastruktur måste ändå vara möjligt för att locka folk. Och då går det att ta lån om utsikten är positiv, anser han.

– Det kostar i början att bygga daghem och skolor, men om det finns en framtidsutsikt som växande stad kan man ta vissa risker med lånade medel för att finansiera en sådan djärv idé.

– Sedan är det viktigt att vi fortsätter att förbättra transportnätverket. Helsingfors har blivit bättre på den punkten, man kan röra sig på många sätt. Själv sköter jag alla mina ärenden med cykel, men man ska också kunna röra sig med bil. Särskilt då vi har en växande mängd äldre som inte nödvändigtvis kan gå eller cykla.

– Småningom blir det fler elbilar, så det strider heller inte mot hållbarheten. Det behövs en balans.

När HBL granskade riksdagsledamöternas närvaro och frånvaro i Helsingfors fullmäktige hörde Vartiainen till dem som varit mest frånvarande under den gångna fyraårsperioden. Han har motiverat det med ett större fokus på riksdagen, där han haft mycket utskottsarbete och själv lett ekonomiutskottet.

– Det handlar inte om att jag varit ointresserad, utan om vad jag hunnit med, säger han om tidigare frånvaror.

– Men nu byter jag naturligtvis fot och inriktning i vad jag gör. Helsingfors borgmästare är en oerhört intressant post.

Partiets distriktsmöte ska utse ny borgmästarkandidat på måndag, sedan den tidigare utsedda kandidaten Kirsi Piha drog sig ur.

Debatten som uppstod efteråt signalerade ett tryck från grupper som inte delar Pihas värderingar. Hon menade också att hon inte har förutsättningar att leda "den flora av värderingar som nu råder inom Samlingspartiet".

Vartiainen säger att han anser att Samlingspartiet alltid varit en samlingsplats, som namnet säger, och att han finner identitetspolitik ointressant.

– Det handlar om identitetspolitiska strider på sociala medier, som inte har någon som helst koppling till en aktuell politisk fråga, till någon reform eller något lagförslag. Jag är inte särskilt intresserad av det. Samlingspartiet har alltid kunnat innefatta olika individer, liberala och konservativa är alla välkomna. Vi finns till för att driva en bra ekonomisk politik och internationalism. Jag orkar inte bry mig om de så kallade motsättningarna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning