Vårt behov av kriminalserier

Miikko Oikkonen i färd med att regissera kriminalserien Sorjonen. Bild: Suomalainen Juha Tapio

I Finland pågår en tämligen flitig produktion av kriminalserier, och ambitionen är att lyckas skapa en internationell succé i stil med Bron. Vad är det som gör att kriminalserien är en så populär genre?

Brottets mörka nord finns på Yle Arenan, och visas i Yle Teema 9.10 kl. 20.00, repris 11.10 00.02 och 13.10 kl. 12.00

Av alla typer av dramaserier som finns är kriminalserien den populäraste, och populariteten ser inte ut att sjunka. Det slår Juha Suomalainens dokumentär Rikoksen musta pohjoinen fast. Den nordiska varianten som kallas nordic noir karaktäriseras av dyster melankoli och mörk estetik och utforskar det nordiska välfärdssamhällets baksida. Som tv serie har genren erövrat världen med serier som danska Brottet, svenskdanska Bron, svenska Millennium och norska Mammon – isländska Fångade nämns inte i dokumentären men är ett exempel på att även ett litet land kan åstadkomma kriminalserier som går hem hos en utländsk publik.

Finland väntar ännu på att lyckas skapa en internationell nordic noir-succé, även om Yle-serier som Sorjonen och Karppi sålts till och visats i en mängd länder. Men man är på gång, och satsar numera på den internationella marknaden: produktionsbudgetarna har tredubblats på några år, och man inser vikten av att hålla en hög produktionsnivå.

Dokumentären utforskar vår till synes aldrig sinande fascination för mord och polisarbete, genom intervjuer med skådespelare som Ville Virtanen från Sorjonen, Pihla Viitala från Karppi och Krista Kosonen och Tommi Korpela från nya Bullets som har premiär på Elisa Viihde nu i oktober. Även Bullets producent Minna Virtanen och Sorjonens manusförfattare och regissör Miikko Oikkonen hör till de intervjuade.

De är överens om att det gäller att lyckas skapa något eget och tidigare oberättat inom ramarna för genrens konventioner. Det handlar framför allt om att åstadkomma engagerande huvudpersoner. Pihla Viitala säger att det är sorgen och ensamheten som präglar hennes huvudperson i Karppi. Hon berättar också att hon är trött på det typiska upplägget med en kvinnlig polis som jobbar med en tio år äldre manlig kollega, och att valet av den yngre Lauri Tilkanen som motspelare är en motreaktion mot detta. Hon tror att serier med starka, ensamförsörjande kvinnliga poliser kan vara viktiga för kvinnor i länder där detta inte är en så vanlig kvinnoroll.

Dokumentären besöker inspelningarna av olika finska kriminalserier, bland annat C Mores Aallonmurtaja som utspelar sig i Kotka, och besöker också Mipcom-mässan i Cannes där tv-producenter från hela världen möts för att nätverka och sälja sina serier.

Dokumentären är även textad till svenska.

Malin Slotte TV-redaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning