Vart är du på väg, Fröken Finland

Bild: Cata Portin

Finland vänder sig framför spegeln och betraktar trött sin spegelbild. Hur ska man klä sig när man fyller hundra år och festligheterna, både eleganta och mindre eleganta, fyller varje litet hål i kalendern?

Damen i spegelbilden har gjort en rätt så anmärkningsvärd klassresa under sin livstid. På vägen har hennes stil förändrats flera gånger, men en sak har envist bitit sig fast: det ungdomliga epitetet "fröken" (trots att det emellanåt knakar olycksbådande i både leder och grundstrukturer).

I sin ungdom poserade hon nämligen ofta för olika konstnärer och bilderna hänger fortfarande med – hon är och förblir evigt ung, i konsten, i filmen, på havregrynspaketen…

Men hon är ju faktiskt hundra år och kläderna är ett problem. Det där med folkdräkt på sädesfälten känns förlegat och det är länge sedan hon kände sig riktigt bekväm med Marimekko-modet. Gästerna har också sina krav. En del vill se henne som en värdig åldring full av urtida visdom, andra tycker hon ska imponera på de uppstartande innovatörerna med något hippt, svalt och urbant.

Lyckligtvis är hon inte ensam med sina bryderier.

På den lilla sömnadsstudion Ilmatar Corsetry i Tölö har några sömmerskor, var och en med eget företag, slagit sina kloka huvuden ihop. Inför Finlands 100-årsdag ville de ge Fröken Finland en alldeles ny garderob, och det hela förverkligades som ett konstprojekt vid sidan av deras vanliga jobb. Kreationerna på de följande uppslagen är signerade Tuuli Lehto, Ira Kostoulas, Katariina Tuttavainen och Maria Keinonen. I sina skapelser har var och en försökt komma till botten med sin egen Finlandsbild. Vad är det 100-åriga Finland för dem?

I första hand är hon fortfarande en kvinna med stort K – stark, självständig och förtröstansfull. Men den strama estetiken med stormönstrat och raka linjer har mjuknat. Det mognare Finland klär bra i följsamma tyger som vinden får leka med. Dessutom har den väna och värnlösa fröken skaffat sig lite skinn på näsan, det är alla våra designer eniga om.

Fröken Finland ser stillsamt på när hennes nya kläder tar form. Vi misstänker att hon är nöjd med resultatet.

Se alla bilder på Fröken Finlands klänningar här.

Fotnot: Vill du prova klänningarna eller se närmare på dem? De ställs ut på bröllopsmässan Mennään Naimisiin, i Gamla Hamnen, den 13-14 januari, tillsammans med bröllopsklänningar skapade av samma designer. Från och med årsskiftet börjar de samarbeta i gemensamma utrymmen.

Modell: Maura Soila

Hår: Vanessa Alston och Mira Finne / BB Spot

Smink: Erica Pelo och Mira Finne

Luft under vingarna

Design: Katariina Tuttavainen, Ilmatar Corsetry & Couture

Bild: Cata Portin

"Finlands politiska situation känns väldigt dyster och jag ville att min klänning skulle återspegla den. Jag tänkte så här: mörka toner och en dramatisk hellång kjol, allt uppbyggt kring en hårt stramande korsett. Men under arbetets gång blev dräkten lättare. Jag behövde inte längre de mörka färgerna utan lät korsetten och de mörka paljettdetaljerna säga det jag ville ha sagt.

I något skede övergav jag också idén om en hellång klänning och lät den halvlånga fållen bli slarvigt osymmetrisk och upprorisk. Jag är nöjd med att klänningen varken är modern eller traditionell.

När vi kom till åkern där klänningen fotograferades tänkte jag att det här är perfekt! Finland är inte längre bara en söt och försvarslös Elovena-flicka, här står en kvinna som är på väg att lyfta från marken och flyga vart hon vill. Det som började som en dyster och mörk "prostestklänning" kom att handla om känslan att ta sitt öde i egna händer. "

Färgad av kvällshimlens purpur

Design: Tuuli Lehto, TuuliKaisla

Bild: Cata Portin

"Jag ville skapa en klänning för ett finländskt skogsväsen, men hur jag än försökte fundera med skogen som inspiration så blev det inte riktigt bra. Sen slog det mig: Något av det vackraste som finns är den djupt plommonfärgade kvällshimlen, den så kallade blå stunden strax innan det blir mörkt. Men hur ska man göra det till en klänning? Lösningen blev att kombinera två tyger. Kjolens undre del är en rosa satin och den övre delen är en skir, djupblå chiffong. Tillsammans skiftar de i precis den ton jag sökte.

Natur, miljö och människorättsfrågor ligger mig nära hjärtat och därför gör jag vad jag kan för att minska på massproduktion och slit-och-släng i mitt eget arbete. Också denna klänning är gjord av återanvända material, till och med spetsdetaljen är en restbit. Jag önskar Finland en hållbar framtid där folk konsumerar mindre och satsar på inhemska produkter, hållbarhet och kvalitet.

Inspirerad av kartans symmetri

Design: Ira Kostoulas, Atelje Hera

Bild: Cata Portin

"Jag älskar att resa och har inrett mitt hem med flera svartvita tavlor på kartor. Finlands karta gav mig inspiration till den här klänningens skärning och modell. Den vita färgen symboliserar den rena naturen, den klara himlen och vita snön som så ofta täcker vårt land. Klänningen är gjord för en modern Fröken Finland, en riktig Stormskärs-Maja som är stark och självständig och står sig i vilken storm som helst. Jag deltog i tävlingen "Vuoden Suomalainen Hääpukusuunnittelija" i år och kom till final. För finalen skapade jag en kollektion bestående av tre klänningar, varav den här var en. Jag kom på andra plats och fick juryns hedersomnämnande för designarbetet. Efter det fick jag designa en aftonklänning för Miss Finland Michaela Söderholm när hon deltog i Miss Universum-tävlingen i Las Vegas!"

Framåt, Finland!

Design: Maria Keinonen, Maria Alexandra

Bild: Cata Portin

"Jag hade det här blåvita tyget hemma och tänkte: hah, perfekt! Så finländskt som något kan bli!

Först planerade jag en traditionell aftonklänning men sedan kom idén: Varför avbildas Fröken Finland aldrig i byxor? Trots att finländska kvinnor gått i byxor i årtionden är den givna festklädseln fortfarande en klänning enligt alla etikettregler. Vid festliga tillfällen signalerar byxor något androgynt eller maskulint – i alla händelser anses det radikalt att bära byxor och det kommenteras garanterat. Men somliga kvinnor klär helt enkelt bättre i byxdress, tänk till exempel på Silvia Modigs klädsel på Slottsbalen.

För att göra det hela lite roligare lade jag till ett kjolliknande släp. Det finns ytterligare en kjoldel, så dräkten kan göras om till en hellång aftonklänning om man vill. Allt är alltså möjligt! Den här klänningen signalerar att alla får bestämma hur de vill klä sig."

Inför Finlands 100-årsdag ville fyra unga kläddesigner ge Fröken Finland en alldeles ny garderob: Ira Kostoulas, Katariina Tuttavainen, Tuuli Lehto och Maria Keinonen. Bild: Cata Portin

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning