Värsta bränderna någonsin i Turkiet – hundratals bränder i Grekland

Elden vattenbombas vid Olympia, de olympiska spelens vagga, i västra Grekland. Bild: Giannis Spyrounis/AP/TT

Kraftverket i Milas i sydvästra Turkiet tycks ha räddats än en gång. Men bränderna i landet är de värsta någonsin, och ett tiotal rasar fortfarande. I Grekland är elden lös på över hundra platser.

Milasborna fick fly hals över huvud natten till torsdagen när larmet gick om att lågorna hotade värmekraftverket Kemerkoy. De fick samla ihop det viktigaste och skynda sig till den närliggande hamnen i Oren, där de fick kliva ombord kustbevakningens snabba motorbåtar.

Alla explosiva ämnen och farliga kemikalier hade flyttats från kraftverket. Vätgastankar som används för kyla anläggningen hade tömts och fyllts med vatten, men man befarade att elden skulle sprida sig till kol som fanns kvar i anläggningen.

Brandmanskapet lyckades dock hejda elden och ingen av kraftverkets huvudenheter blev skadad, kunde presidentens kommunikationschef meddela vid Twitter på torsdagsmorgonen.

Brandmän flydde

Även brandmän och poliser flydde området när lågorna drog fram över de omgivande kullarna, rapporterade AFP:s utsända.

Hittills har åtta människor dött i bränderna i Turkiet som startade i slutet av juli. Därtill har mängder av djur dött och tusentals människor evakuerats.

Milas borgmästare kampanjade i flera dagar för att Turkiet skulle begära hjälp med brandflyg från utlandet, sedan president Recep Tayyip Erdogan låtit förstå att Turkiet själv inte hade några fungerande släckningsflyg. Så småningom fick man hjälp, men Erdogan kritiseras hårt från många håll för sin senfärdighet.

Farlig kritik

Kritiken kan dock visa sig riskabel. Åklagarmyndigheten i Ankara uppgav på torsdagen att man undersöker inlägg i sociala medier om bränderna som kan visa sig "syfta till att skapa oro, rädsla och panik hos allmänheten och förolämpa den turkiska regeringen".

Skogsbränderna har nu härjat i Turkiet i över en vecka. Minst 180 bränder har ödelagt enorma arealer av lummig grönska.

Olympia hotas

I närliggande Grekland brinner det också på hundratals ställen. På ön Euboia cirka 200 kilometer från huvudstaden Aten har minst 150 hus förstörts i lågorna och det brinner fortfarande kring ett kloster och ett dussintal byar.

Brandmän kämpar också mot bränder i närheten av Aten. Borgmästaren i Olympia, de olympiska spelens vagga, vädjar om mer hjälp för att rädda den kulturhistoriskt viktiga platsen.

Klimatexperter har varnat för att bränderna både intensifieras och blir fler till följd av den globala uppvärmningen.

– Vi talar inte längre om klimatändring utan om klimathot, sade nyligen Greklands viceminister för samhällsskydd Nikos Hardalias.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning