Våröl på burk finns nu i matbutiker

Bild: -

Utbudet av öl i matbutikerna har ökat märkbart efter att den nya alkohollagen trädde i kraft. Alla öl har ändå inte en alkoholprocent på hela 5,5 procent. Men lagen gav bryggerierna större frihet att välja själv.

Antalet nya ölburkar i matbutiken har gladeligen ökat, men alla ölnyheter innehåller ändå inte hela 5,5 procent alkohol. I stället har den nya alkoholgränsen gjort det möjligt för bryggerierna att bättre anpassa alkoholprocenten efter den stil ölen representerar.

Denna gång har jag valt ölnyheter på burk, samtliga öl är inhandlade i matbutiker runtom i huvudstadsregionen.

Wild Flower 5,0 %, Stallhagen, Finström

Likt många andra bryggerier har också åländska Stallhagen investerat i en tappningslinje för burkar. Ölet i denna brittiska pale ale, där också honung har använts i bryggandet, är djupt gyllene i färgen, nästan bärnsten och grumligt. Doften är trevligt fruktig av honungen tillsammans med karamellmalt. Smaken är trevligt fyllig men ändå ganska torr och komplex. Välbryggt av ålänningarna – "nu är Pommern lastad"!

Pris: ca 3,10 euro / 50 cl

Betyg:

Lahden Erikois Kesä 4,5 %, Hartwall, Lahtis

Bild: -

Lahden Erikois är ursprungligen ett varumärke från 1930-talet som Hartwall i dag använder sig av för sex olika öl. Detta ljusa lageröl har en klar, gyllene färg med ett ganska snabbt försvinnande skum. Doften är aningen fruktig och gräsig, på etiketten räknas upp tre olika amerikanska humlesorter men de är svåra att hitta. Smaken är lätt och len men känns tafatt, slöseri på god humle.

Pris: ca 3,10 euro / 50 cl

Betyg:

Keisari Pils 4,5 %, Nokian Panimo, Nokia

Bild: -

Ofiltrerad pils bryggd i tysk stil. Ölet är aningen grumligt med gräddigt vitt skum. Doften är typisk för bryggeriets öl, DMS som påminner om majs på burk samt jästestrar blandat med gräsaktig humle. I smaken kommer dessa ännu mer fram och kvar på tungan blir en beska som hör till pilsstilen. Drickbart, men inte riktigt någon höjdare.

Pris: ca 2,60 euro / 50 cl

Betyg:

Summer Ale 5,0 %, Olvi, Idensalmi

Olvi fortsätter sin serie med välhumlade ale med denna American wheat ale, ett veteöl humlad med citra, sorachi ace och den experimentella humlevarianten HBC 431. Doften är frisk, trevliga citrustoner från humlen. Smaken är trots ölets lätta gyllene utseende ganska så fyllig med toner av gräddkola. Ett välbryggt, somrigt öl med låg beska.

Pris: ca 3,40 euro / 50 cl

Betyg:

Sun Lager 4,2 %, Saimaa Brewing Company, S:t Michel

Bild: -

Detta ljusa, gyllene lageröl är enligt bryggeriet en ypperlig törstsläckare där varken humle eller malt dominerar i smaken, ölet för tankarna till lätta amerikanska lageröl. Doften är ren, försiktigt fruktig med lite gräsig humle. Smaken är fräsch, intetsägande och inte så mycket mer än det. Ett välbryggt, aningen tråkigt öl som humlevänner bör undvika.

Pris: ca 2,30 euro / 50 cl

Betyg:

Mosaic Lager 4,7 %, Pyynikin Käsityöläispanimo, Tammerfors

Detta ljusa, välhumlade lageröl har redan funnits en tid på marknaden men är ändå värd en recension. Mosaic är en amerikansk humlevariant med mycket tropiska aromer som går hand i hand med den ljusa pilsnermalten som använts i detta öl. Doften är passion, citrus samt aningen halm. Smaken är trevligt fyllig, inte för besk och fräsch. Ett välbryggt och mycket prisvärt öl!

Pris: ca 3,15 euro / 50 cl

Betyg:

Innis & None 0,0 %, Innis & Gunn, Skottland

Bild: -

En rejält humlad alkoholfri pale ale från Edinburgh. I glaset har ölet en svagt rödaktig färg med vackert skum, doften är aningen parfymerad, för tankarna till lavendel och granskott. Smaken är lagom fyllig, fräsch och aningen tvålig. Inte alls tokigt för att vara ett alkoholfritt öl, den stora mängden humle lyfter upp smaken.

Pris: ca 2,20 euro / 33 cl

Betyg:

André Brunnsberg ölkännare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning