Varning för svaga isar – rör dig inte ensam

Röda Korset uppmanar folk till försiktighet när man rör sig på isen. Utan säkerhetsutrustning kan det vara ödesdigert att hamna i det kalla vattnet. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

I januari och februari i år drunknade sammanlagt 11 personer. Siffran för samma period i fjol var 4.

Det varierande isläget på olika håll i Finland är en delorsak till det ovanligt stora antalet drunknade i år, uppger Röda Korset i ett pressmeddelande.

Sammanlagt drunknade 11 personer i januari och februari i år. I fjol var antalet fyra under samma period.

Isläget har varierat mycket mellan norr och söder och i vissa delar av landet har vattendragen inte alls frusit i vinter.

Niko Nieminen, kommunikationsexpert på Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund, uppmanar i pressmeddelandet folk att vara försiktiga då man rör sig på isen.

– Platser med strömmande vatten, såsom åar, sund, grynnor, uddar, åmynningar, vasskanter, farleder, broar och bryggor är särskilt riskabla, säger han.

En kompis är den bästa säkerhetsutrustningen

För att undvika farliga situationer bör man vara säker på att isen håller på hela den planerade rutten. När man ger sig ut på isen ska man åtminstone ha med sig isdubbar och en visselpipa.

– En kompis är den bästa säkerhetsutrustningen oavsett om du rör dig nära hemmet eller utforskar nya platser. Kompisen kan vid behov tillkalla hjälp och rädda dig, säger Nieminen.

Kallt vatten får kroppen att styvna och att hamna i vattnet utan rätt säkerhetsutrustning kan vara ödesdigert. Följ med isläget om du planerar att röra dig på isen.

Kärnisen ska vara minst 5 cm och helst 10 cm tjock för att bära en vuxen person. Snöskotrar och fyrhjulingar behöver minst 15 cm. Med bil ska man endast köra på markerade isvägar.

När du rör dig på isen ska du ha med dig isdubbar, en ispik och en visselpipa. Du bör även ha med dig extrakläder, telefon och ett rep.

Rör dig helst inte ensam. En säkerhetskompis är den bästa hjälpen i en nödsituation.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning