Varning för stank – ruttnande minkar grävs upp i Danmark

I november och december massavlivades Danmarks alla minkar och grävdes ner. Här en arkivbild från Holstebro på Jylland den 9 november 2020. Bild: Morten Stricker/Ritzau Scanpix via AP

Flera miljoner ruttnande minkkadaver ska grävas upp på Jylland i Danmark under nästa vecka. Arbetet beräknas pågå under två månader och de som bor i området varnas för stank.

Två militära övningsområden på Jylland berörs: Nørre Felding nära Holstebro och Kølvrå nära Karup. Där grävdes mängder av döda minkar ner efter massavlivningen förra året till följd av spridningen av muterat coronavirus bland minkar.

På grund av risken för läckage från de ruttnande kropparna ut i grundvattnet ska de nu grävas upp igen och förbrännas, vilket betyder att det blir en mindre angenäm försommar för de boende i området.

– Jag skulle inte själv ha fest i trädgården om jag bodde i Kølvrå under den perioden. Jag skulle inte heller ha fönstren öppna och jag skulle inte hänga tvätt utomhus, har avdelningschef Jan Reisz vid den danska miljöstyrelsen sagt till Danmarks radio tidigare i veckan.

Ingen akut fara

Av hänsyn till de kringboende har den danska regeringen avsatt extra medel för att grävarbetet ska gå så fort som möjligt.

Enligt nyhetsbyrån Ritzau handlar det om fyra miljoner minkar, som tillsammans väger upp till 15 000 ton.

Danmarks livsmedelsminister Rasmus Prehn (S) betonar att läckage från massgravarna inte utgör en akut miljöfara.

– Jag vill gärna understryka att det varken är risk för dricksvattnet eller en akut risk för ytvattnet. Det är goda nyheter för folk som har varit oroliga, säger han.

Mätningar har dock visat att vätska från minkkadavren finns i grundvattnet i terrängen. Om inget görs kan det bli problem längre fram, kanske efter två till tre år, enligt miljöminister Lea Wermelin (S).

– Mätningarna visar att föroreningen på sikt kan utgöra en risk för ytvattnet, men det är ingen akut risk, säger hon.

Akut situation

Enligt Rasmus Prehn borde minkarna egentligen aldrig ha grävts ner, de borde ha gått till förbränning direkt. Men i den akuta situation som uppstod var det inte möjligt, enligt ministern.

Massavlivningen av mink utlöste en av de största politiska skandalerna i modern tid i Danmark, då åtgärden visade sig sakna lagstöd.

Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni förra året. Smitta hittades senare under året vid hundratals gårdar.

En mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten. Den muterade varianten hade även spridits till människor, något som potentiellt skulle kunna ge allvarliga konsekvenser för den covidvaccinering som då väntade, enligt smittskyddsorganet Statens serum institut.

Detta ledde till att den danska S-regeringen den 4 november förra året meddelade att man fattat beslut om att landets alla minkar – såväl smittade som friska – skulle avlivas.

Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknades laglig grund för att även avliva friska minkar eller minkbesättningar i konstaterade sjukdomsområden.

Den 7 november ska livsmedelsministern Mogens Jensen (S) ha fått reda på att beslutet var lagvidrigt, men först den 10 november fick landets minkuppfödare denna information.

En rapport har även visat att departement och myndigheter tidigare än så känt till att beslutet saknade laglig grund.

Den 18 november avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S). Jensen var även minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete.

Den 25 november bad statsminister Mette Frederiksen (S) om ursäkt för regeringens hantering av minkfrågan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning