Varning för skogsbrand råder fortfarande i hela landet

Varning för skogsbrand råder i hela landet under de kommande fem dygnen. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Den kommande helgen är fylld av varningar från Meteorologiska institutet. På en del håll är riklig med regn att vänta och på andra håll kan värmen vara extremt hög. Gemensamt för hela landet är varningen för skogsbrand.

De senaste dagarnas regnskurar är inte tillräckliga för att fukta upp den torra marken. Varning för skogsbrand råder fortsättningsvis i hela landet, påminner Meteorologiska institutet.

Några ändringar är inte heller att vänta under de kommande dagarna, och skogsbrandsvarningarna är i kraft åtminstone under de kommande fem dygnen.

I områden där varning för skogsbrand råder är det alltid förbjudet att tända brasor, eftersom risken är stor att elden fort sprider sig.

Utöver varning för skogsbrand varnar institutet även för värmebölja under både lördag och söndag i de södra och östra delarna av landet. På lördag väntas det bli extremt varmt och kvalmigt i Nyland, Egentliga Finland och Egentliga Tavastland.

Under veckoslutet rör sig även några kraftiga regnområden över landet. På lördag varnas för rikligt med regn på Åland och i Satakunta, Birkaland, Österbotten, Södra Österbotten, Nyland, Egentliga Finland och Egentliga Tavastland.

På söndag gäller regnvarningen i Österbotten, Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Norra Österbotten och stora delar av norra Finland.

Institutets regnvarning innebär att det finns förhöjd risk för översvämning i tunnlar, och att risken ökar för att trafikanter kan råka ut för vattenplaning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning