Varning för nya terrordåd i Sri Lanka – misstänkt sprängdådsextremist död

En polis står vakt när överlevare arbetar i kyrkan S:t Sebastian norr om huvudstaden Colombo. Bild: Manish Swarup/TT-AP

En man som uppges ligga bakom attacken i Sri Lanka dog i en självmordsbomb under dådet, uppger landets president. Säkerhetstjänsten varnar för nya bombattentat och muslimer har flytt sina hem av rädsla för hämndattacker.

Zahran Hashim, en lokal extremist som uppges ha varit en av huvudpersonerna bakom attackerna i Sri Lanka, dog när han och en annan man utlöste sina självmordsbomber på ett hotell under påskhelgen, meddelar president Maithripala Sirisena.

– Underrättelsetjänsten har berättat för mig att Zahran dödades under attacken mot hotellet Shangri-La, säger Sirisena under en pressträff.

Hashim grundade den islamistiska extremistgruppen National Tawhid Jamaat (NTJ) som pekas ut som en av grupperna bakom dåden och medverkade i en video som terrorrörelsen IS släppte när de tog på sig attentaten.

Hashim har identifierats genom dna-tester från ett huvud som hittades på hotellet.

Söker IS-anhängare

Runt 10 000 soldater är utspridda över Sri Lanka för att höja säkerheten kring kyrkor och moskéer och för att hjälpa till i polisens sökande efter personer som misstänks för påskhelgens dödliga attacker. 76 personer har fängslats efter bombdåden.

Enligt president Sirisena söker polisen efter ytterligare 140 personer med kopplingar till terrorrörelsen IS som uppger sig ligga bakom attacken.

– Polisen avser att gripa dem, säger Sirisena.

Polischef avgår

Sirisena anser att regeringen bör ta på sig ansvaret för att inte ha lyckats stoppat sprängdåden – trots uppgifter från Indien om varningar före attacken om att den skulle utföras. Presidenten säger dock att han inte delgivits någon information om hotet om attackerna och han hävdar samtidigt att regeringen har försvagat underrättelsetjänsten.

Presidenten har tidigare uppmanat landets polischef att avgå och på fredagen lämnade denne in sin avskedsansökan.

– Jag kommer att nominera en ny polischef inom kort, säger Sirisena och uppger samtidigt att Sri Lanka har förmågan att hantera säkerhetssituationen de kommande dagarna.

Varnar för bomber

Samtidigt varnar säkerhetstjänsten i Sri Lanka för nya bilbomber efter påskhelgens attentat.

Religiösa ledare i landet uppmanar troende att undvika moskéer och kyrkor, och muslimer uppmanas att stanna hemma under fredagsbönen. Samtidigt har muslimer landet över flytt sina hem och samlats i läger av rädsla för hämndattacker efter dåden.

Kardinalen Malcolm Ranjith manar präster att inte hålla mässor i väntan på nya besked från landets myndigheter.

– Säkerheten är viktig, säger Ranjith.

Länder varnar

253 personer miste livet och runt 500 skadades i sprängdåden mot kyrkor och hotell under påskhelgen. Dödstalet som rapporterades vara 359 skrevs i torsdags ned med över 100 personer. Anledningen uppges vara att flera kroppar var så svårt lemlästade att de räknades flera gånger.

Merparten av offren var från Sri Lanka. Knappt 40 var utländska medborgare, däribland tre danska syskon samt en kvinna och en tioårig flicka från Australien.

"Det är troligt att terrorister kommer att utföra liknande attacker i Sri Lanka", varnar Australiens utrikesdepartement och uppmanar australier att överväga om de måste åka till Sri Lanka.

Liknande varningar har kommit från Storbritannien, Nederländerna och USA.

Enligt landets regering kan sprängdåden få förödande konsekvenser för Sri Lankas turism.

Turismen befaras dala med 30 procent, vilket skulle innebära 1,5 miljarder dollar (motsvarande drygt 1,4 miljarder euro) i förlorade intäkter under 2019, uppger landets finansminister.

Med start klockan 8.45 på påskdagsmorgonen den 21 april inträffade en rad explosioner i några av de största kyrkorna och hotellen i Sri Lanka.

Självmordsbombare detonerade sprängladdningar bland människor och det preliminära antalet döda uppgår till 253, varav knappt 40 utlänningar. Runt 500 människor skadades.

Fyra attacker genomfördes i eller i utkanten av Sri Lankas största stad Colombo. Två av attentatspersonerna sprängde sig själva på hotellet Shangri-La, som ligger vid havet i Colombo. Självmordsattacker genomfördes också på de närliggande hotellen Cinnamon Grand och The Kingsbury, samt i kyrkan S:t Anthony i förorten Kochchikade.

En attack genomfördes i kyrkan S:t Sebastian i turistorten Negombo, norr om Colombo, och ytterligare en i en kyrka i staden Batticaloa på östkusten.

Under eftermiddagen skedde ytterligare en explosion på ett hotell i Colombo, där två personer dödades enligt polisen. En åttonde explosion inträffade kort därpå i samband med en polisräd mot en adress i stadens utkant, där tre poliser uppges ha dödats.

Myndigheterna riktade tidigt misstankar mot den mindre, islamistiska extremistgruppen National Tawhid Jamaat.(NTJ). Gruppen Jammiyathul Millathu Ibrahim (JMI) har också pekats ut. Terrorrörelsen IS har senare tagit på sig attackerna.

76 personer har gripits inom ramen för utredningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning