Varning för hetta i dag – sedan anländer regnet

Tisdagen väntas bli veckans varmaste dag. Bild: Silja-Riikka Seppälä/Lehtikuva

Under tisdag förutspås temperaturer kring 30 grader i såväl södra som mellersta Finland, men redan från och med onsdag kan paraplyerna behövas.

Tisdagen väntas bli veckans varmaste dag, och Meteorologiska institutet varnar för hetta i både de södra och de mellersta delarna av landet.

Värmen och uppehållsvädret förutspås hålla i sig i mellersta Finland ännu under onsdag, medan ett regnområde då anländer till söder.

Regnområdet innebär skurar som enligt institutet ställvis kan vara rikliga. Området rör sig långsamt, och väntas nå de mellersta delarna av landet på torsdag.

– Det är ännu svårt att säga exakta tidpunkter på dygnet, men man kan säga att de södra delarna av landet kommer att ha ostadigt väder hela resten av veckan med start på onsdag och de mellersta delarna med start på torsdag, säger institutets jourhavande meteorolog Ville Siiskonen.

Tisdagens höga temperaturer väntas ändå inte slå sommarens rekord. Ställvis kan det bli upp till omkring 31 grader, men rekordet för denna sommar är 34,0 grader. Den temperaturen uppmättes i Heinola den 15 juli.

Varning för skogsbrand

Trots att rikliga skurar väntas under resten av veckan påminner institutet om att marken för tillfället är mycket torr.

Varning för skogsbrand råder just nu i hela södra och mellersta Finland. Varningarna är i kraft i samma områden ännu på onsdag, men från och med torsdag gäller varning för skogsbrand enligt prognosen inte längre i Nyland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen och Södra Karelen.

I områden där varning för skogsbrand råder är det alltid förbjudet att tända brasor, eftersom risken är stor att elden fort sprider sig.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning