Varning för dåligt väglag i södra Finland – kylan fortsätter hela veckan

De var grötigt i trafiken i morse. Senare under onsdagen kan man vänta sig uppehållsväder i Nyland. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Meteorologen uppmanar bilister i södra Finland att ta det försiktigt på vägarna under onsdagen.

Ytterligare 10–15 centimeter snö har fallit längs kustremsan i södra Finland under natten till onsdagen. Meteorologiska institutet varnar för dåligt och mycket dåligt väglag i Nyland och Kymmenedalen.

På Twitter uppmanar Mellersta Nylands räddningsverk personer som är på väg till jobbet med bil att i stället överväga en arbetsdag på distans.

–  Åtminstone ska man ta det väldigt försiktigt, säger Helena Laakso, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.

Enligt Laakso håller snöområdet sakta men säkert på att röra sig mot öster. Senare under onsdagen kan man vänta sig uppehållsväder i Nyland.

–  Temperaturen i södra Finland ligger omkring minus 5 till minus 10 grader. På andra ställen i landet där vädret är klarare kan temperaturen sjunka till minus 30 grader, säger Laakso.

I Österbotten fortsätter temperaturen röra sig mellan minus 10 och minus 20 grader. I Egentliga Finland uppmäts liknande temperaturer som i Nyland.

–  Vintervädret och kylan håller i sig åtminstone veckan ut, säger Laakso.

Mellersta Nylands räddningsverk uppmanar personer som är på väg till jobbet med bil att i stället överväga en arbetsdag på distans. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning