Varning för coronakatastrof i flyktingläger

Situationen kring flyktinglägret Moria på Lesbos är en "perfekt grogrund" för coronaviruset, varnar Läkare utan gränser. Arkivfoto. Bild: Aggelos Barai/TT-AP

Hjälporganisationer varnar för katastrofala följder om coronaviruset får fäste kring överfyllda flykting- och migrantläger i Grekland. Enstaka EU-länder har lovat att ta hand om ensamkommande unga.

Tyskland, Frankrike, Finland, Portugal och Luxemburg har hittills sagt ja till att ta emot några av de totalt cirka 1 500 ungdomar under 14 år som befinner sig i grekiska läger och antingen är sjuka eller saknar föräldrar.

Irland, Bulgarien och vårens ordförandeland Kroatien väntas ansluta sig till ja-sägarna på fredagen.

– Vi har diskuterat det och kan vara redo, men vill först höra vad kommissionär (Ylva) Johansson säger, konstaterar inrikesminister Davor Bozinovic inför fredagens inrikesministermöte i Bryssel.

Oro hos MSF

Från hjälporganisationer på plats hörs samtidigt varnande rop, med anledning av coronaviruset. Konsekvenserna kan bli katastrofala om inte något görs i och utanför de överfulla lägren på exempelvis Lesbos.

"I vissa delar av Moria-lägret finns det bara en vattenkran åt 1 300 personer, det finns ingen tvål och hela familjer tvingas sova i utrymmen på högst tre kvadratmeter. Detta innebär att de åtgärder som rekommenderas för att förhindra spridning, som att tvätta händerna ofta och hålla avstånd från varandra, är omöjliga", säger läkaren Hilde Vochten från Läkare utan gränser (MSF) i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning