Varning för bluffpoliser i Västnyland

Riktig? En riktig polis kan alltid uppvisa sitt tjänstemärke. Bild: Nina Ahtola

Bluffpoliser har försökt lura till sig bankkort av pensionärer i Västnyland.

I ett fall ringde en bluffpolis upp en äldre kvinna och påstod att polisen eventuellt utredde missbruk av hennes bankkonto. Utredningen krävde enligt bluffpolisen att kvinnan skulle ge honom sitt bankkort. Mannen hävdade dessutom att utredningen var i ett så känsligt skede att kvinnan inte fick knysta om fallet till någon.

– Först bygger man upp tillitet genom ett samtal och sedan hämtar man kortet från hemdörren. Kvinnan trodde att mannen var en civilklädd polis och gav honom sitt bankkort, säger kriminalkommissarie Lauri Hakkala på Västra Nylands polis till FNB.

Han säger att tillvägagångssättet är klassiskt och att bluffpoliser oftast väljer äldre människor som offer.

– Efter en stund började kvinnan i det här fallet misstänka att allt inte stod rätt till. Hon ringde nödcentralen och spärrade kortet. Bluffpolisen hade inte hunnit använda kortet.

Polisen ska visa tjänstemärke

Polisen utreder fallen som usurpation av tjänstemannabefogenhet och ibland också som betalningsmedelsbedrägeri eller stöld.

– Vi har haft flera liknande fall eller försök i vårt område på sistone. De förekommer i kluster, och fenomenet blossar med jämna mellanrum upp igen.

Hakkala säger att polisen lyckats gripa en del misstänkta genom åren.

– Andra har däremot inte lämnat några spår som vi skulle ha kunnat följa upp. Det här är ingen homogen grupp brottslingar.

Hakkala påminner om riktiga poliser bär ett tjänstemärke som de alltid måste visa upp om någon ber om det.

– Man kan alltid få se tjänstemärket, oberoende av hur polisen är klädd, säger Hakkala.

– Och polisen ber aldrig någonsin om lösenord eller pinkoder per telefon eller e-post. Man ska inte ge ut sådana till någon.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46