Varmt på karnevalen – "Kom ihåg att dricka"

Varmt väder och sol. Det kan betyda vätskebrist som i sin tur lätt leder till illamående och kramper.

Med tusentals barn på banorna är det lätt hänt att man glömmer bort att tanka. I synnerhet som det också utanför tävlingarna finns mycket roligt att hitta på.

– Man vet ju själv hur det var då man var barn. Och vuxna glömmer också bort det, säger Belinda Björk.

– Men det är ju mer upp till lärarna och andra att påminna dem om att dricka tillräckligt med vatten, säger Tanja Holmqvist.

Båda studerar till förstavårdare vid Arcada och stortrivs med utbildningen som tar fyra år. På Stafettkarnevalen hör de till första hjälpen-teamet.

– Det är mycket praktik. Ungefär en fjärdedel av utbildningen är praktik.

Uppdraget via Finlands Röda Kors på stafettkarnevalen är det första för duon.

– Hittills har det varit rätt lugnt. Mest lite småblessyrer som har gått att sköta med plåster.

Vilka är de vanligaste skadorna?

– Försträckningar, stukningar och sår. Hittills har vi inte haft något allvarligare så vi får hoppas att turen håller i sig.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning