"Varmt och soligt i hela landet" – blågrönalgerna breder ut sig

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

– Vädret är varmt och soligt i hela landet i dag, konstaterade Meteorologiska institutet på sin webbsida på söndagen. Finland badar i solsken på väderkartan och regnmolnen lyser med sin frånvaro.

Konstaterandet är på så vis exceptionellt att det kyliga och ostyriga sommarvädret hittills har fått en att tänka att den riktiga sommaren aldrig kommer att börja.

På söndagen har dagens högsta temperaturer ändå legat mellan 20 och 24 grader och ännu på måndagen kommer temperaturerna att uppnå 20-strecket i landets västra delar. I öst kan det ännu bli några grader varmare och temperaturerna kan uppnå 20 grader också i norr.

Algerna frodas

Blågrönalgerna frodas när det är varmt och blåser lite.

Algblomningarna i sjöarna fortsätter öka ytterligare, enligt Finlands miljöcentral. Den hittills mest långvariga blomningen förekommer i Haapajärvi i Villmanstrand, där blågrönalgerna påfunnits i sex veckor. I Pyykösjärvi i Uleåborg har blomningen också fortsatt vara mycket kraftig.

Sjövattnet som sakta blir varmare, hjälper algblomningen att breda ut sig. I landets södra och mellersta delar är ytvattnets temperaturer högst 18–20 grader, i norra Österbotten och i Kajanaland 16–17 grader och i Lappland 7–15 grader.

Också på havsområdena har den varmare väderperioden lett till att blomningar redan förekommer på ytan. I början av veckan förekom blågrönalger på stora områden från norra till västra Finska viken. I den östra delen var blomningen mindre.

Under de senaste dagarna har man ändå inte sett ytblomningar på grund av hård sjögång. I gynnsamma förhållanden kan blomningar ändå snabbt uppstå på nytt.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00