Varmt i havsvattnet kring Helsingfors: "Kan löna sig att passa på"

Människor svalkar sig i värmen vid Sompasauna i Helsingfors. Arkivbild. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Förra veckans värmebölja har slagit över i svalare väder men i vattnet är det ännu varmt och skönt. Men det kan löna sig att passa på om man vill bada i havet för där kan temperaturen sjunka snabbt.

Efter förra veckans rekordtemperaturer har vädret nu blivit kallare i Finland igen. Men i hav och sjöar dröjer sig fortfarande ett minne av värmeböljan kvar. Sjöarna i södra Finland kan vara upp till över 20 grader varma, som till exempel Lojo sjö som med sina 21 grader hör till Finlands varmaste insjöar just nu. Den kallaste insjötemperaturen, på 13 grader Celsius, uppmättes i Hinjärv träsk i Närpes.

Uppvällning inverkar på havstemperatur

I havet är det också varmt, men där är temperaturen mindre stabil än i insjöarna och stora förändringar kan uppmätas över mindre geografiska områden. Till exempel är havsvattnet vid Helsingfors badstränder fortfarande närmare 20 grader varmt medan medeltemperaturen utanför Tallinn är närmare 15.

Professor Jari Haapala, enhetschef vid Havsforskningsenheten vid Meteorologiska institutet säger att temperaturskillnaderna i havet beror på fenomenet uppvällning. Den som minns sina fysik- och geografilektioner i skolan kommer kanske ihåg att uppvällning är då vatten som värmts upp av solen vid havsytan blåser bort, och ersätts av kallt vatten som strömmar upp från bottnen för att ta dess plats. Man kan alltså spekulera att det är tallinnbornas varma vatten som blåst över till oss.

– Det är en väldigt vanlig förändring som sker varje år på olika platser också i Finland, till exempel vid Hangö udd har det uppmätts plötsliga temperaturskillnader på över 10 grader mellan luft och vatten på varma sommardagar, berättar Haapala.

Passa på nu, men akta algerna

Haapala säger att det kan löna sig att passa på, för den som vill, att ta sig ett dopp nu eftersom uppvällningen är ett fenomen som kan ske ganska plötsligt och snabbt också här. Det är alltså inte alls garanterat att vi får njuta av sommarvärme i havsvattnet särskilt länge till.

Att vattnet i medeltal har varit kallare i sommar än förra året har haft en positiv inverkan på algläget kring Helsingfors badstränder, men nu mot slutet av sommaren har större mängder av hälsovådliga blågröna alger ändå börjat uppmätas vid vissa badstränder i Helsingfors. Bland annat vid Ugnsholmen och i Baggböle har stora mängder blågröna alger hittats under den senaste mätningen som utfördes den 26.7.

Bild: HBL

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning