Varmrökt laxsallad

Varmrökt lax och örtdressing är lika gott hemma som i picknickkorgen. Bild: TT

Varmrökt lax och salladsgrönsaker är en god kombination. Passar lika bra hemma som på utflykten. Tänk bara på att hålla den så kall som möjligt.

För 4 personer, 15 minuter

400 g varmrökt lax

2 hårdkokta ägg

1 huvud isbergssallad

1 påse blandade salladsblad

3–4 tomater

1/2 gurka

1 knippe rädisor

1/2 rödlök

bladpersilja

Till örtdressingen:

2 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

3 msk finhackad persilja

1 msk finhackad timjan

1 msk finhackad rosmarin

1 tsk ljus, fransk senap

1/2 tsk vitvinsvinäger

salt och peppar

Att äta till:

bröd

Gör så här:

1. Skölj grönsakerna. Riv eller skär salladen i bitar, dela tomater och rädisor i halvor, gurkan i bitar och rödlöken i tunna klyftor. Skala och dela äggen i klyftor.

2. Blanda crème fraiche och majonnäs. Hacka och blanda i persilja, timjan och rosmarin. Smaksätt med fransk senap, vinäger, salt och peppar.

3. Lägg upp grönsaksblandningen som grund på tallrikar. Garnera med äggklyftor, varmrökt lax i bitar och toppa med bladpersilja. Serveras med bröd och örtdressing.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning