Värmen är tillbaka – nästa vecka kan det bli upp till 30 grader varmt

Det varma vädret är tillbaka. Undvik stränder med blågröna alger då du vill bada. Bild: Mostphotos

Nästa vecka är värmeböljan är här igen. Men om du vill svalka dig på en badstrand kan det vara bra att kolla upp algläget före du simmar i vattnet.

Jourhavande meteorologen Mikko Laine på Meteorologiska institutet säger att det kommer att vara över 25 grader varmt nästan hela veckan.

– På lördag kan det regna lite, men sannolikheten är väldigt liten. Efter det kommer det att vara soligt och varmt, säger Laine.

Även om det är varmt finns det en risk för regn i mitten av veckan.

– Temperaturen stiger till ungefär 25 grader, men på vissa ställen kan det bli upp till 30 grader varmt, säger Laine.

Algläget oroväckande

För tillfället ser algläget dåligt ut vid havsstränderna. Enligt Helsingfors stads karttjänst ulkoliikunta.fi finns det blågröna alger vid alla Esbos havsstränder och vid största delen av havsstränderna i Helsingfors. Också sjöar drabbas av de blågröna algerna, men inte i samma utsträckning som tidigare år. Ändå finns det blågröna alger på bland annat Oitans och Långträskets badstränder i Esbo.

Finlands miljöcentral påminner att algläget kan förändras dagligen, vilket betyder att man själv ska vara uppmärksam då man badar.

Det varma vädret tillsammans med svaga vindar, som utlovats för nästa vecka, kan orsaka att algläget försämras ytterligare. Det gäller att hålla ögonen öppna då du väljer var du ska simma. På webbsidan ulkoliikunta.fi kan du se de nyaste uppdateringarna om algläget från de flesta badställen på huvudstadsregionen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning