Värmeböljan i Sydeuropa når kulmen i helgen

Människor trängs på stranden i San Sebastian i norra Spanien. I helgen väntas värmen på den iberiska halvön kulminera. Bild: TT/AP/Alvaro Barrientos

Den extrema hettan i Spanien och Portugal väntas kulminera i helgen. Johanna Törnqvist från svenska Ljungby befinner sig i Torrevieja, fyra mil söder om spanska Alicante, med sin familj. – Det är ändå tur att det har varit varmt i Sverige, så vi har vant oss vid värmen, säger hon.

Het luft från Nordafrika har orsakat en värmebölja på den iberiska halvön som väntas pågå fram till början av nästa vecka. Den spanska vädertjänsten Aemet förutspår att det ska bli upp till 45 grader på lördagen, men tror inte att det europeiska värmerekordet på 48 grader kommer att överträffas, skriver The Guardian. I flera provinser i landet, bland annat i de västra delarna, ligger varningarna för värmen på röd nivå, den högsta.

Myndigheterna i den sydöstra regionen Murcia har bekräftat att de höga temperaturerna krävt två dödsoffer, en 78-årig pensionär och en 41-årig vägarbetare som drabbats av värmeslag.

Badar mycket

Inte långt därifrån, i den intilliggande provinsen Alicante, befinner sig Johanna Törnqvist från Ljungby med sin man och sina tre barn, 6, 10 och 11 år. De anlände till familjens lägenhet i Torrevieja för några dagar sedan.

– Vi försöker bada mycket, dricka, hålla oss i skuggan och vara nere på stranden där det är lite vind, säger hon.

Fakta

Värmerekord i Europa

Det nuvarande europeiska värmerekordet är 48 grader och sattes den 10 juli 1977 i staden Eleusis, tre mil nordväst om Aten.

Spaniens högsta temperatur, 47,3 grader, uppmättes i Montero i närheten av Cordoba den 13 juli 2017.

Portugals nationella rekord är från den 1 augusti 2003 i Amareleja i södra delen av landet där kvicksilvret kröp upp till 47,3 grader.

Under 2003 drabbades även många andra länder i Europa av extrem värme och omkring 70 000 människor beräknas ha omkommit från juni till september, varav 2 700 i Portugal.

Källa: AFP

I Los Alcázares i provinsen Murcia bor Helene Åfeldt-Jurbom, 58 år, som driver en restaurang tillsammans med sin man. Hon har bott i Spanien i tolv år och har egentligen inga större problem med hettan.

– Inte mer än att man blir lite trött i huvudet. Sedan får man ta det lite lugnare och förstås tänka på att dricka mycket. Jag köper vatten med tillsatser av mineraler, salter och annat, säger hon.

Även förra året hade Spanien höga temperaturer och det var också då som det nuvarande värmerekordet på 47,3 grader noterades i juli.

Flera värmerekord

I Portugal har regionala värmerekord konstaterats på åtta platser i landet med en toppnotering i torsdags på 45,2 grader nära Abrantes, 15 mil nordost om Lissabon, uppger vädertjänsten IPMA. Meteorologer säger att de heta vindarna från Nordafrika även för med sig damm från Saharaöknen.

Räddningstjänsten och akutsjukvården i landet har försatts i förhöjd beredskap fram till söndag. Ett eldningsförbud har också utfärdats för att undvika en upprepning av förra årets dödliga bränder, då 114 människor omkom.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03