Värmeböljan fortsätter över midsommar – kan bli 34 grader nästa vecka

Enligt Meterologiska institutet är värmeböljan här för att stanna. Under veckoslutet väntas upp emot 32 grader i de södra delarna av landet. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Värmeböljan har bara börjat. Vill det sig väl kan det bli upp till 34 grader nästa vecka, vilket skulle vara värmerekord för juni månad.

Trots värmeböljan som just nu brer ut sig i landet har inget värmerekord uppnåtts för Finland.

Värmerekordet ligger på 33,8 grader, och uppmättes i Esteri i Södra Österbotten år 1935.

– Värmeböljan har bara börjat. De varmaste dagarna är på gång. Det finns en möjlighet till 33-34 grader nästa vecka. Men det är svårt att säga. Nästa vecka vet vi bättre hur prognosen ser ut, säger Ville Siskonen, jourhavande meteorolog på Meterologiska institutet.

Enligt Siskonen har flera mätstationer haft sina varmaste dagar i år. Den högsta temperaturen på fredagen hade Björneborgs flygplats på 29,2 grader.

Midsommaren blir varm

Finland är uppdelat i två väderområden de närmaste dagarna, hett i söder och svalare på västkusten.

Det varma vädret i södra delarna av landet fortsätter. På sina ställen kan det bli över 30 grader, längs kusten är det aningen svalare.

– Det blir uppehåll och sol längs hela sydkusten på söndag. I Österbotten blir det molnigare och åskskurar kan komma redan i kväll, säger meteorologen Kaisa Solin vid Meteorologiska institutet till nyhetsbyrån SPT.

På måndag och tisdag ser det rätt likadant ut som under veckoslutet. De varma vädermassorna håller sig fortfarande över södra delarna av landet. Däremot kan en del åskskurar förekomma, också i söder. Främst kommer skurarna ändå att röra sig över västkusten mot Kajanaland.

– På onsdag är det troligt att åskan rör sig över Finska viken och dess kust, säger Solin.

Under torsdagen drar regnskurarna österut.

Går det ännu att säga något om midsommarvädert?

– Det är flera dagar dit och det finns flera osäkerhetsmoment, men det ser ut att bli varmt. Vart regnen och åskan koncentrerar sig ser vi närmare helgen, men just nu ser det ut att bli en varm midsommar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning