Värme och diskade vinnare i OS-staden Tokyo

Georgia Taylor-Brown och Jessica Learmonth diskvalificerades efter att ha korsat mållinjen hand i hand. Bild: Jae C. Hong/TT-AP

Det blev ett händelserikt triathlonlopp i kommande OS-staden Tokyo.

Brittiska triathleterna Jess Learmonth och Georgia Taylor-Brown sprang först över mållinjen under ett OS-test i Tokyo, värdstaden för OS 2020. Men duon diskvalificerades. Anledningen var att Learmonth och Taylor-Brown korsade mållinjen hand i hand – något som inte tolererades.

Tävlande får inte avsiktligt gå i mål samtidigt, enligt reglerna, och den brittiska duon diskvalificerades därefter.

Vann gjorde i stället Bermudas Flora Duffy.

– Poängen med att komma hit var för att kolla in tävlingen, kolla in banan och känna på förutsättningarna, säger Duffy.

Just förutsättningarna var på tapeten under tävlingen. Framför allt värmen.

Den avslutande löpdelen i triathlon-tävlingen halverades från tio till fem kilometer på grund av den extrema värmen, och simningen var nära att kortas ner eller skrotas på grund av vattentemperaturen. Enligt reglerna får det inte vara varmare än 30,9 grader. Vattnet i Tokyo uppmätte 30,3.

Enligt japanska nyhetsbyrån Kyodo ska den franska triathleten Cassandre Beaugrand ha tagits till sjukhus på grund av värmeslag efter tävlingen.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning