Värmande bocköl för senhösten

Bockölets säsong infaller strax före julölets. Det är ett mörkt, kraftig och starkt öl som värmer en regnig höstkväll. Bild: Mostphotos

Då hösten lider mot sitt slut brukar bockölet dyka upp på Alkos hyllor. Detta maltiga lageröl är oftast 6–9 procent starkt, sötare än vanliga mörka lager och kraftigare till kropp. Med andra ord ett utmärkt öl att värma sig med kyliga senhöstkvällar.

Bland höstens nyheter finns också ett par svagare inhemska öl som kan hittas i mataffärer, bägge India Pale Ales. Speciellt Olvis Hi-Hop Mild IPA överraskade positivt.

Brewer's Special Utah Rye IPA 0,3 %, Saimaa Brewing Company, S:t Michel

Bild: Alko

En av bryggeriets fyra ölserier är Brewers Special som för stunden består av fem öl varav ett är denna alkoholfria nyhet. Ölet är till utseende grumligt och doften något stickande. Smaken påminner närmast om mjöd, men en humlebesk försmak och maltig eftersmak gör drycken mer öllik. På sistone har allt fler alkoholfria öl dykt upp på marknaden men detta obalanserade öl når inte upp till toppen.

Pris: ca 1,80 euro / 33 cl

Betyg:

Hi-Hop Mild IPA 2,5 %, Olvi, Idensalmi

Efter sin succé med Olvi Summer Ale, som ibland under sommaren var slutsåld i affärerna, har bryggeriet nu några nyheter på marknaden, bland dem Hi-Hop Mild IPA. Detta till alkoholstyrkan svaga öl är ljust gyllengult med en lätt fruktig humledoft. I smaken återfinns citrusfrukter, främst grapefrukt och eftersmaken, som tyvärr är något kort, är torr. Ett riktigt läskande öl som verkligen hade passat under den gångna heta sommaren, men som också året runt är uppfriskande och fräscht.

Pris: ca 1,80 euro / 50 cl

Betyg:

718556 Aura Bock 6,5 %, Hartwall, Lahtis

Bild: Alko

Ett av det ursprungliga Aurabryggeriets tidigaste öl var av bocktyp och med detta öl har Hartwall hedrat de gamla traditionerna, även om det gamla och nya ölet inte har annat gemensamt än öltypen. Smakbalansen i detta ljusa bocköl är lyckad med honungstoner, karamellmalt och en lätt humlebeska. Alkoholen anas endast genom sötman, som i eftersmaken tyvärr blir något sötsliskig. Aura bock kunde fungera bra till julbordet om man gillar klassiska finska julöl.

Pris: 2,98 euro / 50 cl

Betyg:

737026 True Bock 6,5 %, Mallaskoski, Seinäjoki

Precis som Saimaa Brewing Company har Mallaskoski några olika serier för sina öl. En av dem är True-serien som för stunden även innehåller en Dubbel IPA i sitt sortiment. True Bock är ett ytterst vackert öl med en mörk bärnstensröd färg och gräddvitt skum, men är till smaken något i obalans. Ölet har en syrlig beska som inte riktigt passar in och malttonerna i eftersmaken påminner närmast om memma. Utseendet lovar tyvärr betydligt mer än vad smaken levererar.

Pris: 3,19 euro / 50 cl

Betyg:

730726 Prykmestar Wehnäbock 6,2 %, Vakka-Suomen panimo, Nystad

Bild: Alko

Föreningen Finska öl har sedan år 2011 årligen utsett Finlands bästa öl och Prykmestar Wehnäbock tog hem segern 2012. Värt att notera är också att Vakka-Suomen panimo i år fyller tio år. Wehnäbock är, som namnet förtäljer, bryggt med såväl vete- som kornmalt. Detta märkts inte genast i den fräscha doften, men smaken har svaga banantoner som avslöjar vetet. Tillsammans med ölets sötma påminner smaken något om bananskumgodis. Ett trevligt och annorlunda öl.

Pris: 4,42 euro / 50 cl

Betyg:

738064 Bock 6,5 %, Aass, Norge

Aass, Norges äldsta bryggeri från år 1834, har ett brett sortiment med olika öl och ett av de kändaste är deras bocköl som bryggeriet bryggt i årtionden. Bockölet är mjukt, välbalanserat och farligt lättdrucket med smaker av rostad malt, farinsocker och kola. Humlebeskan är mild. Sötman och alkoholen ger ölet en varm angenäm eftersmak.

Pris: 3,84 euro / 33 cl

Betyg:

700576 Doppelbock Dunkel 7,1 %, Klosterbrauerei Andechs, Tyskland

Bild: Alko

Detta mörkröda körsbärsfärgade öl är bryggt i staden Andechs omkring 35 kilometer sydväst om München. Klostret i Andechs har bryggt öl sedan medlet av 1400-talet och för musikvänner kan det nämnas att Carl Orff är begravd i klostrets kapell. Förutom ölets trevliga färg har det en ren maltsmak och en för bockölen passande sötma med toner av farin- och bränt socker. Eftersmaken är maltigt varm och fungerar väl en kall och regnig höstkväll.

Pris: 4,99 euro / 50 cl

Betyg:

790864 La Trappe Bockbier 7 %, Brouwerij de Koningshoeven, Nederländerna

För att få inkomster började det nygrundade klostret i Koningshoeven i slutet av 1800-talet brygga öl. Detta visade sig fungera, så för att kunna bygga ett nytt och större kloster byggde munkarna först ett större bryggeri för att finansiera den nya klosterbyggnaden. Ölet sålde bra och tre år senare påbörjades byggandet av det nya klostret. La Trappes bocköl har bryggts sedan 2004 men receptet baserar sig på ett gammalt recept från 1950-talet. Bockölets doft är jordnära, kolsyran intensiv och smaken innehåller knäck och bränt socker med lätt blommiga toner. Ölet är i sin helhet välbalanserat.

Pris: 2,80 euro / 33 cl

Betyg:

749144 Dolden Bock 7,9 % Riedenburger Brauhaus, Tyskland

Bild: Alko

För vänner av bocköl kan Riedenburger Dolden Bock, som är ett vetebocköl, verka bekant. På Alkos hyllor finns även ett annat Riedenburgeröl benämnt Weizenbock. Skillnaden ligger förutom i flaskans storlek och priset (bägge till Weizenbockens fördel) i att Dolden Bock är torrhumlat, det vill säga att humle är tillsatt även i ett senare skede av bryggprocessen. I Dolden Bock märks tydligt en större humlebeska. Ölet är i övrigt trevligt kryddigt och fruktigt med toner av aprikos, men tyvärr något jästigt och tung.

Pris: 4,48 euro / 33 cl

Betyg:

Patrik Westerback

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning