Varma viskningar och heta vrål

Bild: Pressbild

Pianisten Frank Carlberg, bosatt i USA sedan 30 år, ger sig på den amerikanska sångskatten tillsammans med saxofonisten Noah Preminger. Recensenten charmas av kombinationen av varsamma och mindre varsamma tolkningar.

Jazz

Frank Carlberg – Noah Preminger

Whispers and Cries

(Red Piano)

På sin föregående skiva Monk Dreams dekonstruerade och konstruerade pianisten Frank Carlberg musik av Thelonious Monk med en stor ensemble. Denna gång är det fråga om duetter tillsammans med saxofonisten Noah Preminger och materialet kommer från den amerikanska sångskatten.

Duon tar sig både varsamt och mindre varsamt igenom de gamla styckena. På repertoaren finns mest schlager, men även någon jazzstandard. I Embraceable You står Gershwins fina melodi i fokus. Den tolkas och varieras genom improvisation med både värme och hetta av den utmärkte Preminger.

I Carlbergs intro till en mycket övertygande tagning av Monks Reflections kan man höra speglingar från Ser du stjärnan i det blå och tydligare hänvisningar till It Never Entered My Mind. Den feta tenorsaxofonen klingar både traditionellt och med multifonteknik. Kombinationer av traditionella metoder och nyare grepp, exempelvis stridepiano kontra altissimosax, är ett genomgående drag på skivan. Detta skapar en tidlös och tidvis till och med lite surrealistisk stämning.

Try A Little Tenderness inleds av tre minuter snabba saxofonarpeggion man oftare hör i frisammanhang, men senare liknar saxen Coltranes på skivan Ballads. Det kan beskrivas som uppiggande. I Tea For Two samsas bland andra Monk och Sjostakovitj i stämningarna. Den sistnämnde gjorde 1928 ett arrangemang av den då tämligen färska musikalsången. En rolig överraskning är George R. Poultons 1800-talsmelodi Aura Lee. På 1950-talet upplevde melodin en renässans med nya ord och ny titel, Love Me Tender.

Skivan är inspelad under två dygn i New England Conservatorys anrika och välklingande Jordan Hall i Boston. Carlberg har studerat vid NEC och undervisar numera där.

Duons bägge musiker är instrumentalister av toppklass som spelar med både värme och dynamik. De tillför de gamla låtarna personlighet och känslor i stora mått, men kör ändå aldrig över kompositörernas grundidéer. Då man grunnar över Finlands främsta jazzpianister bör man inte glömma Carlberg, även om han bott i USA i över 30 år.

Jan-Erik Holmberg

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning