Världsstjärnor stal showen på Braheplan – Sauli Niinistö och Vjatjeslav Fetisov i kamp om pucken

Vjatjeslav Fetisov och Sauli Niinistö kämpade om pucken. Någondera kan ha vunnit. Bild: Tommy Pohjola

Plusgrader och lite regn mitt i vintern skadar inte när ämnet är miljöarbete. Det var ändå en bisak för många som kom för att se Jari Kurri och Vjatjeslav Fetisov spela hockey i Berghäll.

Också presidenten var där. Sauli Niinistö var i tid. Han snörde skridskorna utomhus vid plankanten halv tio på morgonen. Därefter några kvicka cirklingar med pucken på bladet på konstisbanan och så match. Den kan ha slutat 8-6, till någotdera stjärnspäckade lagets fördel, men just de rapporterna varierar.

Enligt en annan ögonvittnesskildring gjorde Niinistö mål på första beröringen.

Emot sig hade presidenten sådana som Vjatjeslav Fetisov, Jari Kurri och Ossi Väänänen. Även OS-medaljörerna Emma Terho och Tiia Reima medverkade.

Kurri och Fetisov känner varandra från NHL och hockeylandslagen.

– Det är alltid kanon spela mot eller med honom. Jag minns Jari bra från NHL men tyvärr fick vi inte spela tillsammans där. En elegant lirare, säger Fetisov till HBL.

"Jätteviktigt att vara här"

Lördagens match på Braheplanen var en del av den årliga hockeyturneringen som föreningen Save Pond Hockey arrangerar. Den här gången kan det ha vart rekordmånga i publiken på läktaren som normalt fylls av bandyentusiaster.

– Evenemang som detta är otroligt viktiga, tycker jag. Vi vill tala om klimatet med så många som möjligt, säger Vjatjeslav Fetisov på Braheplanen.

Den meriterade ryssen är i dag FN:s sändebud i polarområden. Just nu arbetar han och hans stab på en hockeymatch på Nordpolen. Den ska spelas i april 2020.

Det var en del höga klubbor i försvaret och du drabbade samman med Sauli Niinistö åtminstone en gång. Vad sade du till honom?

– Nja, inget särskilt. Var det hög klubba? Kanske, vem vet. Jag tycker det var en bra och underhållande match.

President Sauli Niinistö var i god tid vid plankanten i Berghäll för att ta på sig skridskorna. Det gjorde han utomhus i sällskap med Svante Suominen i föreningen Save Pond Hockey. Bild: Tommy Pohjola

Intresset för intervjuer var stort på Braheplanen. – Nu räddar vi världen, säger Sauli Niinistö. Vjatjeslav Fetisov är i Helsingfors i samma ärende. Bild: Tommy Pohjola

Förenta Nationernas miljöprogram UNEP arrangerar i april 2020 en hockeymatch på Nordpolen.

Syftet är att ytterligare öppna världens ögon inför klimatförändringen.

Bland spelarna är många som före detta NHL-stjärnor och landslagsspelare. Dessutom ska några filmstjärnor från Hollywood medverka.

Evenemanget på Nordpolen är knepigt. Dels är miljöavtrycket betydande, dels är det krävande att göra en duglig hockeyplan på världens isiga tak.

Tidigare har Greenpeace och Världsnaturfonden WWF get matchen på Nordpolen grönt ljus.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning