Världsrekord på damernas korta häck

Kendra Harrisons nya världsrekord. Bild: Adrian Dennis

Amerikanskan Kendra Harrison satte världsrekord på 100 meter häck på Diamond League-galan i London. Noteringen: 12,20 sekunder.

Ett av de "omöjliga" världsrekorden från 1980-talet är raderat.

Kendra Harrison, USA, flöt ifrån fältet på Diamond League-galan i London till världens snabbaste tid någonsin på 100 meter häck: 12,20 sekunder.

När Kendra Harrison misslyckades på de amerikanska OS-uttagningarna –  hon kommer inte till start i Rio de Janeiro efter sjätteplatsen i Eugene, Oregon, i början av månaden – bytte hon fokus. Den 23-åriga amerikanskan ställde in siktet på bulgariska Jordanka Donkovas omdiskuterade notering från 1988, 12,21 sekunder.

Urladdningen kom en varm och så gott som vindstilla kväll på Olympiastadion i London. Efter att ha vunnit försöket på imponerande 12,40 hade hon mer att ge i finalen. Harrison utklassade konkurrenterna totalt och klockan stannade alltså tidigare än den någonsin tidigare gjort: 12,20. Harrison var 37 hundradelar före tvåan och landsmaninnan Brianna Rollins.

När tiden blev officiell – först meddelades en mycket långsammare segertid – utbröt rena kramkalaset på arenan.

– Jag trodde att det gick på 12,50. Sedan såg jag 12,20 och då blev jag väldigt glad, sade Harrison till SVT.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39