Världsmästaren Ståhl kör "Kalifornienläger" – i Växjö

Daniel Ståhl tränar på Gamla Värendsvallen i Växjö. Bild: Mikael Fritzon/TT

Han skulle ha varit på den amerikanska västkusten just nu. I stället är Daniel Ståhl, med rötter i Finland, tacksam att han över huvud taget kan träna diskus.Ett "Kalifornienläger" i Växjö är inte så dumt i coronatider.– Jämfört med många andra länder har vi rena rama lyxen här, säger världsmästaren.

Tränaren Vésteinn Hafsteinssons träningsgrupp, där förutom Daniel Ståhl även bland andra Simon Pettersson (diskus) och Fanny Roos (kula) ingår, skulle egentligen ha åkt till Los Angeles i början av april för ett träningsläger och avslutat med några tävlingar.

Coronapandemin gjorde att träningen fick fortsätta i Sverige. Det är gruppen just nu glad för.

– Vi tänker att vi är på träningsläger i Kalifornien, men vi är i Växjö eftersom Sverige just nu är ett av få ställen där man kan träna utan några direkta restriktioner och till och med ha någon liten kasttävling för att hålla igång, säger Hafsteinsson.

– Idrott blir ganska litet i det här sammanhanget, i en sådan här världskris. Då får man helt enkelt gilla läget.

"Det är guld"

Hafsteinssons grupp verkar ha anammat "gilla läget"-inställningen.

I fredags satte Simon Pettersson personligt rekord med ett kast på 66,93 meter i en mindre tävling i Växjö. Och Daniel Ståhl säger att träningen flyter på och att motivationen inte har trutit trots att OS i Tokyo flyttats fram ett år.

– Jag kör på som vanligt, stenhårt. Det är klart att det var tråkigt att det ställde in OS, men det var helt rätt beslut, säger Daniel Ståhl.

– Det är guld att vi får kasta här ute på kastplan och även kan träna på gym. Jämfört med många andra länder har vi rena rama lyxen här. Jag har vänner i Polen, Tyskland, England och USA och de sitter inomhus i flera veckor.

Planen just nu, säger Ståhl, är att köra på med träning och mindre tävlingar i Sverige fram till mitten av sommaren.

– Tanken var att jag skulle köra Continental Tour i Nederländerna i början av juni men den är inställd. Så jag skulle tippa på att det blir tävlingar i Sverige fram till början av juli.

Virtuella tävlingar på gång

Tävlingarna på hemmaplan ser också ut att bli lite speciella på grund av coronapandemin. Svenska friidrottsförbundet meddelar att man planerar att styra upp ett liveformat för tävlingar med deltagare på olika platser i Sverige.

– Så kan man titta live hemifrån så det ändå blir lite sport på tv som folk får se på, säger Ståhl.

Förutom OS har en annan av årets höjdpunkter, Diamond League-galan i Stockholm, skjutits upp. Några nya datum har inte meddelats, och det har pratats om att eventuellt köra utan publik.

– Man får väl sätta på lite musik i stället så det i alla fall blir lite stämning, så kan folk sitta hemma i tv-soffan och kolla. Det är bara att köra på, säger Ståhl.

Siktar på nytt svenskt rekord

EM i Paris i slutet av augusti ligger fortfarande kvar i tävlingskalendern. Men även det mästerskapet känns i nuläget tveksamt.

– Blir det inte EM så blir det inte det. Då blir det SM och Finnkampen i stället.

För Ståhl blir målsättningen, om det inte går att knipa något mästerskapsguld, i stället att förbättra sitt svenska rekord på 71,86.

– Jag är inte riktigt på de extrema längderna än, men jag börjar närma mig. Om ett par månader börjar det nog hända lite grejer, säger Ståhl.

Född: 27 augusti 1992.

Bor: Järfälla.

Klubb: Spårvägens FK.

Tränare: Vésteinn Hafsteinsson.

Personbästa: 71,86 meter (svenskt rekord).

Främsta meriter: Guld i VM 2019, silver i VM 2017, silver i EM 2018, femma i VM 2015, femma i EM 2016.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning