Världsledarskapet ledigt

Bild: Nicholas Kamm

USA:s president har haft en given plats som global ledare. Den kan inför G20-toppmötet i Hamburg ifrågasättas starkt.

Skepticismen mot USA:s president Donald Trump är stor i Europa, men han inleder i alla fall sitt besök den här veckan på ett ställe där han antagligen får ett varmt välkomnande – i Polen. Den politiska ledningen i dagens Polen delar mycket av Trumps syn på migration, global ekonomi och multinationella organisationer.

Polackerna hoppas kanske mer än någon annan Natomedlem att Trump i sitt tal på Krasinski-platsen i Warszawa på torsdag ska försäkra att USA alltjämt förbinder sig till artikel fem i Natofördraget och vid behov ställer upp för andra medlemsländer.

Det lät Trump bli att försäkra vid sin första resa till Europa i maj och det väckte stor uppmärksamhet. Om han igen låter bli att nämna artikel fem tilltar oron över var USA egentligen står. Den växer ytterligare om han väljer att så split inom EU genom att i någon form ge Polen stöd i landets kritik av unionen.

Europas syn på den amerikanska presidentens position som en given världsledare har rubbats kraftigt sedan Donald Trump tog över ämbetet. Han håller med sitt beteende och sin politik på att snabbt smula sönder speciellt den djupa, långvariga och nära relation som har rått mellan USA och Europa ända sedan andra världskriget. Om han vill rädda något så kunde hans andra besök i Europa vara en bra början.

Om Trump däremot förstärker bilden av att han har lättare att förstå och komma överens med president Vladimir Putin och Ryssland och de starkt nationalistiska ledarna i exempelvis Polen och Ungern än med statscheferna i de stora EU-länderna, så vidgas klyftan mellan USA och de tidigare nära allierade i Europa ytterligare. Det kan få långtgående följder för den politiska balansen i hela världen.

Den är över huvud taget i gungning just nu. Det beror delvis på att det inte finns en klar världsledare för tillfället. Det förestående G20-mötet i Hamburg under veckoslutet kan ge signaler om vem som är eller åtminstone har ambitioner att ta på sig världsledartröjan.

Under G20:s knappt tio år långa historia har USA och landets president varit den mer eller mindre självskrivna tröjbäraren. Eventuellt har Kina mer motvilligt accepterat det. Nu måste USA:s position kunna betecknas som ifrågasatt inte minst på grund av landets nya president och den politik han för och talar för.

En person som motarbetar global ekonomi, ifrågasätter och ensidigt säger upp globala avtal och förhåller sig nonchalant till mänskliga rättigheter kan inte ses som en global ledare. Trump är dessutom fräck, naiv och omdömeslös och visar ett för USA:s president fullständigt ovärdigt beteende. Om han fortsätter så, gör han stor och långvarig skada för sitt land och ämbetet.

Vid sidan av G20-mötet möts också Putin och Trump bilateralt under veckoslutet. Rysslands påstådda inblandning i det amerikanska presidentvalet till förmån för Trump är en extra ingrediens i det emotsedda första mötet mellan de här två egostinna herrarna. Trump har kastat hinkar av ovett omkring sig i alla riktningar, men Putin har han aldrig sagt ett ont ord om.

Putin och Kinas ledare Xi Jinping värmde upp inför G20 mötet vid ett gemensamt möte i Moskva i början av veckan. Trots att relationerna mellan länderna inte är särskilt varma kom de bland annat överens om att Kina investerar 10 miljarder euro i ryska banker och fonder som berörs av EU:s och USA:s sanktioner.

Både Putin och Xi tar gärna tillfället i akt då tronen för ledarskapet vacklar. Bakom Xi finns landets starka ekonomi och ett folk på nästan en och en halv miljard. Han har dessutom inte missat chansen att i motsats till Trump tala varmt för den globala miljön. Putin har Rysslands militära muskler, men Ryssland har en svag ekonomi och är diplomatiskt isolerat just nu.

Ytterligare en kandidat är värdinnan för G20-mötet, förbundskansler Angela Merkel. Hon är en stark världsledarkandidat åtminstone i den liberala och demokratiska världen.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning