Världsledare möts i Johannesburg

Kinas president Xi Jinping tillsammans med Sydafrikas president Cyril Ramaphosa träffades på tisdagen inför toppmötet i Johannesburg. Arkivbild. Bild: TT/AP/Themba Hadebe

Ledare för BRICS-länderna Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika samlas på onsdagen i Johannesburg för ett tre dagar långt toppmöte. Fokus för mötet är handelskriget med USA.

Bland de mest namnkunniga deltagarna på mötet återfinns Kinas president Xi Jinping, Rysslands president Vladimir Putin, som anländer först i morgon, och Indiens premiärminister Narendra Modi.

Mötet gästas även av Brasiliens och Turkiets president Michel Temer och Recep Tayyip Erdogan samt flera afrikanska ledare.

I ett uttalande från Xi Jinping och Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, som möttes i går kväll, tryckte båda på vikten av veckans toppmöte.

"Toppmötet i Johannesburg är särskilt viktigt för BRICS-samarbetet sett till de nya omständigheterna."

De nya omständigheterna syftar bland annat till USA:s president Donald Trumps hårdnande inställning i handeln med omvärlden, vilket har lett till en stigande oro för ett fullskaligt handelskrig.

Trump har tidigare hotat med att införa ytterligare strafftullar på kinesiska varor till ett värde av 500 miljarder dollar. Han fortsätter även att anklaga Kina för valutamanipulation, något som landet tidigare i veckan har tagit tydligt avstånd från.

Över 40 procent av världens befolkning lever i BRICS-länderna, vilka representerar några av de största utvecklingsekonomierna på jorden.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03