Världsettan Kontinen är "en helt vanlig Henkka"

Henri Kontinen – världsetta.Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Ena veckan i Miami i Florida, nästa i Hangö. Tennisspelarens värld är stor och omväxlande.

På tisdagen mötte Henri Kontinen, som vid det laget hade varit världsetta i dubbel i ett dygn, pressen i Hangö inför Davis Cup-matchen mot Madagaskar kommande helg.

– Davis Cup-veckan är alltid en speciell vecka. Då vet man att man kommer att ha en kul vecka med killarna. Sammanhållningen i landslaget har alltid varit bra, säger Kontinen, som nu drar på sig landslagsdressen efter ett års paus.

Kontinen, 26, gjorde finsk tennishistoria när han blev världsetta på måndagen. Han tycker det är belöningen för träget arbete.

– Rankingen har aldrig varit den största grejen för mig men det känns otvivelaktigt häftigt nu.

Fötterna på jorden

Men positionen som världsetta har inte förändrat Kontinens liv alls.

– Jag har inte behövt tänka på hur jag ska behålla fötterna på jorden. Det är roligt att jag klarat mig bra men jag har ett liv utanför tennisen. Jag är en helt vanlig Henkka, säger Kontinen.

Trots att han enligt undersökningar åtminstone ännu inte hör till de mest följda finländska idrottarna blir han numera regelbundet igenkänd på gatan i Finland.

– Det var efter segern i Wimbledon i fjol som det hela förändrades. Alla har ändå varit välvilliga. Det är roligt om folk får positiva känslor av att träffa mig.

Landslagsspelaren Patrik Niklas-Salminen berättar att Kontinens rankingplacering inte förändrar dynamiken i landslaget alls.

– Vi håller fortfarande på med samma snack, säger Niklas-Salminen med ett flin.

Davis Cup-lagets kapten Kim Tiilikainen säger att Kontinen är en vägvisare för de andra i landslaget.

– Henkka visar med sitt exempel vad kamratskap och ärlighet betyder, säger Tiilikanen.

Partnern spelar ingen roll

Kontinen spelar i lördagens dubbelmatch om inte eventuella skador förhindrar det. Tiilikainen ville ännu inte på tisdagen avslöja vem Kontinen spelar med. I Davis Cup-laget finns också Harri Heliövaara och Eero Vasa.

– Alla våra killar är bra typer och det spelar ingen roll vem partnern är. Det är kul att för omväxlings skull få tala finska på spelplanen, säger Kontinen.

Davis Cup-matchen mot Madagaskar är kval om att stanna kvar i Europa/Afrika grupp 2. Det finns inte så värst mycket information om Madagaskars spelare, men det stör inte Kontinen.

– Jag ska bara fokusera på vad jag gör själv och vara beredd att spela bra tennis. Klart det är lättare för deras spelare att hitta matcher med mig på internet än vad det är för mig att hitta deras matcher, säger han.

Efter Davis Cup inleder Kontinen en hektisk grussäsong, som kulminerar i French Open i maj/juni.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33