Världsberömd munk söker frid i hemlandet

Buddhistmunken och författaren Thich Nhat Hanh på rullstolspromenad vid templet Tu Hieu i Hue i Vietnam. Bild: AFP/MAnan Vatsyayana

Den 92-årige munken och fredsaktivisten Thich Nhat Hanh, som brukar beskrivas som den som gjorde mindfulnessmeditation populärt i västvärlden, har återvänt till Vietnam efter nära 40 år i exil. Buddhisten vill tillbringa sin sista tid i ro i hemlandet – men uppsöks ständigt av folkmassor.

Han har Hollywoodstjärnor och mediemoguler som Oprah Winfrey och Arianna Huffington bland sina följare. De över 100 böcker som den zenbuddhistiske munken och fredsaktivisten Thich Nhat Hanh skrivit uppges ha förändrat livet för många, vid sidan av att dra in miljardbelopp.

Flockas vid tempel

Den lågmälde munken tvingades ursprungligen i exil för att han förordade ett slut på Vietnamkriget. Senare blev han en nagel i ögat för myndigheterna för att han uppmanade till religionsfrihet och på grund av sina hundratusentals följare. Den kommunistiska enpartistaten införde i fjol en lag som tvingar alla trossamfund att registrera sig och rapportera sina aktiviteter.

Sedan 2005 har Thich Nhat Hanh, som länge bott i Frankrike, dock fått tillstånd att genomföra ett antal övervakade besök i Vietnam. Och nu har hans önskan om att få tillbringa sina sista dagar i templet Tu Hieu i den historiska staden Hue beviljats. Efter en stroke 2014 kan munken varken gå eller tala fullt ut, men han beskrivs som helt klar i huvudet.

Frågan är dock hur lugn resten av hans ålderdom blir. Sedan återkomsten till Hue i oktober har hundratals anhängare flockats vid templet i hopp om att få en glimt av munken eller att få promenera intill honom när han skjutsas i rullstol i trädgården.

– Han har lärt oss att älska människor, att älska oss själva och att älska naturen, säger anhängaren Tran Thi My Thanh som rest till Hue från Ho Chi Minh-staden.

Övervakas

Men invid templet finns också civilklädda poliser som håller ett öga på Thich Nhat Hanh och hans följe.

– Det här är inte ett helt fritt land, allt övervakas och regeringen vill ha allt under kontroll, säger en av hans medhjälpare.

Munken beskrivs dock som lycklig över att vara hemma.

– Ingen mer kamp, han njuter bara av sin tid, säger den nära medhjälparen Dinh Nghiem.

Buddhism är från början en indisk religion med buddhan Shakyamuni (Siddhartha Gautama) som en av grundarna och även som förebild. Den uppstod för omkring 2 500 år sedan.

Buddhas lära ses som en väg eller ett redskap för andlig utveckling. En liknelse säger att läran är en flotte som används för att ta sig över floden, till den andra stranden av befrielse – nirvana.

När buddhismen under historiens lopp nått nya kulturer, har nya former av buddhism uppstått. Det är en förklaring till skillnaderna mellan olika riktningar.

Antalet buddhister i världen är svårt att uppskatta. Världsorganisationen World Fellowship of Buddhists gör beräkningen "hundratals miljoner".

Källor: Nationalencyklopedin, World Fellowship of Buddhists och Sveriges buddhistiska samarbetsråd.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning