Världens största handsktillverkare hinner inte med efterfrågan

Det råder global brist på skyddshandskar för sjukvården. Arkivbild. Bild: Rich Pedroncelli/AP-TT

Världshälsoorganisationen (WHO) menar att den "kroniska globala bristen på personlig skyddsutrustning" är ett av de största hoten mot ansträngningarna att bekämpa coronapandemin.

Underskottet bekräftas av världens största tillverkare av skyddshandskar för vård och omsorg, malaysiska Top Glove.

– Det råder definitivt brist. Kunderna beställer dubbelt så mycket men vi kan bara öka 20 procent, säger ägaren och grundaren Lim Wee Chai.

Tillverkaren kan producera 200 miljoner skyddshandskar per dag och försöker så snabbt som möjligt bygga ut kapaciteten för att möta den ökade efterfrågan.

Ändå hinner Top Glove, som levererar var femte skyddshandske på den globala marknaden, inte med. Leveranstiderna har ökat från normala 30 till 150 dagar och ordertrycket förväntas ligga på kraftigt förhöjd nivå åtminstone tre månader till.

Enligt Lim kvoterar företaget de tillgängliga skyddshandskarna så att ingen beställare ska riskera att bli helt utan.

– Vi hanterar deras volymer genom att begränsa hur mycket varje kund kan köpa. Vi får göra så gott vi kan.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning