Världens största bastufestival landar i Finland

JÄTTEBASTU. Festivalarrangörerna själva bygger för tillfället en jättebastu i Estland. Bild: Finnish Sauna Festival

En undervattensbastu, en jättebastu, flytande bastur, traditionella bastur, specialbyggda bastur – och minst 50 000 bastubadare. I sommar vankas det ett bastuspektakel utan like i Helsingfors, Åbo och Jyväskylä.

– Nu ska det bastas!

Arde Jokinen, en av bastufestivalens arrangörer, är taggad. För tillfället funderar han på hur den nya bastufestivalens webbsidor ska översättas till åtta språk – han tror nämligen att turisterna ska fatta stort intresse för evenemanget som är en del av Finlands 100-årsfirande.

– Redan nu har många glada bastubadare hört av sig från utlandet, och förfrågningarna regnar in från folk som vill vara med och bidra med program eller sina specialbyggda bastur. Det är jättekul! säger han.

Finnish Sauna Festival heter evenemanget som ordnas i Helsingfors, i Jyväskylä och i Åbo nästa sommar. På varje ort sätts mellan 40 och 80 bastur upp under fyra dagars tid, och förutom bastubadandet blir det konserter, bastu-ståuppkomik, bastuyoga, bastupilates och annat smått och gott. I Helsingfors ordnas festivalen på Tallbackaplanen utanför Olympiastadion, medan festivalen i Jyväskylä ordnas vid en sjö vilket ger bastubadarna möjligheten att svalka sig i vattnet mellan varven.

Undervattensbastu. Den minimala undervattensbastun rymmer bara ett par personer åt gången. Bild: Finnish Sauna Festival

På bastumenyn finns allt från traditionella vedeldade bastur till en uppsjö av specialbyggda dito. De flesta bastur kommer från olika inhemska tillverkare som visar upp sina finaste nyheter och modeller.

– Från Karleby kommer en undervattensbastu som är byggd av två bröder. Den kan sänkas ner i havet eller en sjö och så kan man se på fiskarna medan man bastar. Eftersom Helsingforsfestivalen inte ordnas vid havet funderar vi på att bygga en bassäng åt bastun, allra helst med fiskar som simmar omkring.

Arrangörerna själva bidrar också med en specialbyggd skapelse – en jättebastu för 250 personer som just nu byggs i Estland.

Området kommer att ha en åldersgräns på 18 år eftersom både mat och dryck säljs på festivalen.

– Festivalen öppnar varje dag klockan två. Till en början är det lugnare bastubad som gäller men mot kvällen blir det konserter och röj – en traditionell bastukväll så att säga. Inträdesbiljetten är ett armband som är i kraft hela dagen, så man kan komma på en stillsam bastutur på eftermiddagen, gå hem och vila lite och sedan komma tillbaka för att lyssna på ett av banden på kvällen om man så vill, säger Jokinen.

Biljetter börjar säljas på fredag och arrangörerna väntar sig åtminstone femtiotusen bastubadare sammanlagt.

– 50 000 är minimiantalet men jag tror vi blir många fler. Finländare älskar ju som känt sina bastur. Visste du att det finns fler bastur än bilar i Finland – över 3,2 miljoner!

MASSOR MED BAD. Mellan 40 och 80 bastur är öppna på festivalens tre orter. Festivalen ordnas i Åbo och Helsingfors i juni och i Jyväskylä i augusti. Bild: Ksf Media-arkiv/ MOSTPHOTOS

Den fyra dagar långa festivalen ordnas i Åbo och Helsingfors i juni och i Jyväskylä i augusti. Biljettsläpp på fredag.

nöje

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning