Världens snabbaste tonåring fast i dopningstest

Briana Williams vann två guld i U20-VM i Tammerfors. Bild: Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Briana Williams skyller på en kontaminerad influensamedicin.

Förra året vann Briana Williams, 17, guld både på 100 m och på 200 m i U20-VM i Tammerfors. Hon innehar också världsrekordet på 100 m för U18-juniorer, 10,94.

Nu riskerar hon att bli avstängd för dopning. Jamaica Gleaner skriver att hon testat positivt för hydroklortiazid, ett vätskedrivande preparat som kan användas för att dölja dopning. Hennes representanter hävdar att hon fått i sig preparatet via en kontaminerad influensamedicin.

Williams representanter har skickat influensamedicinen till ett labb i Montréal, som bekräftade att medicinen innehåller hydroklortiazid. Det står dock inte i innehållsförteckningen.

– Vår position är att Williams inte bär någon skuld i de här omständigheterna och hon borde inte få några sanktioner. Det blir en svårt fajt, men det här är ett av de fall där idrottaren verkligen inte kunde göra någonting mera, säger Williams representant, doktor Emir Crowne.

Tidigare har flera andra jamaicanska friidrottare åkt fast för kontaminerade läkemedel eller näringstillskott. Den mångfaldiga OS- och VM-guldmedaljören på 100 m och 200 m, Veronica Campbell, åkte fast för samma preparat, hydroklortiazid, 2013. Hon hävdade att hon fått det i sig via en hudkräm, som hon använde på sitt ben. Hon blev frikänd.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning