Världens snabbaste man kan bli avstängd för dopningsbrott

Christian Coleman är för tillfället världens snabbaste sprinter. Bild: Lehtikuva/Andy Lyons

Usain Bolts tronföljare Christian Coleman riskerar att bli avstängd för ett dopningsbrott.

Christian Coleman, USA, slog världen med häpnad förra säsongen då han satte ett nytt världsrekord på 60 meter inomhus, 6.34. Senare samma sommar sprang han 100 m på fantastiska 9,79, vilket gör att han är på delad sjunde plats i alla tiders statistik.

Coleman, 23, har blivit titulerad Usain Bolts tronföljare. Han är stor favorit inför friidrotts-VM i Doha om en dryg månad. Hans årsbästa i världen lyder 9,81.

Men det är osäkert om han kommer att kunna delta i VM, för Daily Mail skriver att Coleman riskerar att bli avstängd i uppemot två år för ett dopningsbrott. Coleman lär ha missat tre dopningstester inom tolv månader, vilket i värsta fall kan leda till en två år lång avstängning.

Enligt Daily Mail pågår det intensiva förhandlingar mellan internationella friidrottsförbundet IAAF:s integritetsenhet, USA:s antidopningsbyrå USADA, den internationella antidopningsbyrån Wada och Colemans representanter. Coleman bestrider åtminstone ett av de missade dopningstesterna.

Det har förekommit en del dopningsskandaler förut bland världens snabbaste sprintrar. I VM i London tog Coleman silver efter Justin Gatlin, som återvänt till löpbanorna efter en lång dopningsavstängning.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning