Eliud Kipchoge sprängde magisk gräns – sprang maraton på mindre än två timmar

Eliud Kipchoge hade sekunderna på sin sida då han klarade av att komma i mål med en tid just under två timmar. Bild: Alex Halada / AFP / Lehtikuva

Eliud Kipchoge har lyckats med det som ingen annan människa klarat av tidigare. 34-åringen har sprungit ett maraton på under två timmar.– Vi kan göra världen till en vacker plats, säger Kipchoge efter loppet.

Kenyanen åstadkom bedriften vid ett speciallopp i Wien, Österrike, designat enbart för att spränga drömgränsen. Tiden blev 1.59.40.

– Jag mår bra, jag har skapat historia och visat att ingen människa har gränser, säger Kipchoge i Eurosports sändning efter loppet.

Till sin hjälp hade Kipchoge, förutom månader av förberedelser, även 41 medlöpare som såg till att hålla farten. En bil som visuellt illustrerade tidsgränsen med laser körde framför löparna loppet igenom.

– Vi har skapat historia tillsammans. Tack till alla som har hjälpt mig. Tack till alla som har följt mig, som har hejat på mig. Tillsammans kan vi göra världen till en vacker plats.

Kipchoge fick även dryck och coachning av sitt cyklande team till skillnad från mer traditionella vätskekontroller. Alla specialförhållanden gör att loppet inte räknas som officiellt världsrekord. Kipchoge, som försökt sig på bedriften under liknande förhållanden en gång tidigare, får nöja sig med att sätta mänsklig historia.

– Jag är den förste. Jag förväntar mig att fler gör det nu.

Rekordmannen fick även frågan om vad bedriften betyder för hemlandet Kenya.

– Det betyder mycket för Kenya. Tillsammans kan vi göra det här till en löpande värld, och därefter kan vi göra det till en bättre värld. Det krävs hängivenhet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning