Världens enklaste spel

Den som på FC Barcelonas hemmaplan försöker hävda att idrott är idrott och politik är politik lever i en fantasivärld.

I något skede när jag babblar på märker jag att hans blick glider liksom uppåt. Svaren på mina frågor blir glesare. Till slut försvinner han helt. Pubens stora skärm har slukat karln. Det är så gott som lönlöst att fortsätta konversationen. Han ser på fotboll.

Ödet har kastat i min väg många som älskar fotboll. Gemensamt för dem är att en match går före (nästan) allt annat.

För några år sedan besökte jag Makerere-universitetet i Kampala. Jag bodde i universitetets anspråkslösa gästhus. På kvällen samlades alla framför teven för att se på brittisk fotboll. När elavbrottet slog till blev det fart på gänget. Fort skulle generatorn i gång så att matchen kan fortsätta! Ingen annan än jag verkade vara bekymrad över kylskåp, frys eller oladdade mobiltelefoner.

I Uganda mötte jag även en och annan studerande som på allvar stod och vägde mellan studier och fotboll. Många duktiga spelare kommer de facto från blygsamma förhållanden. Det behövs ju inte särskilt mycket för att man kan börja lira. En boll och några kompisar. Reglerna är inte heller överdrivet svåra. Bara de bästa når toppen förstås, men fotbollens styrka ligger i dess tillgänglighet.

Såsom alla idrottsgrenar, och särskilt lagsporter, ger fotbollen en möjlighet att vara en del av något större. Det egna lagets framgångar blir ens egna, helt oberoende av hur eländigt livet annars har behandlat en. Tyvärr fungerar det också andra vägen, stegen kan minsann vara tunga efter en förlorad match.

Det är fullt möjligt att enskilda spelare har enbart fokus på bollen, men spelet i sig omges av diverse samhälleliga konnotationer. Om man vill få en inblick i fotbollens politiska betydelse kan man ta sig till Barcelona och till Camp Nou. Den som på FC Barcelonas hemmaplan försöker hävda att idrott är idrott och politik är politik lever i en fantasivärld. Där om någonstans inser man att fotboll är mycket mer än världens enklaste spel.

Fotboll är mänsklig verksamhet och därmed har den också sina mörka sidor. Korruption, huliganism och elitism kastar emellanåt sina skuggor över spelet. Då gäller det att koncentrera sig på det väsentliga och gå till den närmaste fotbollsplanen. Där finns de glada juniorerna och övar nya tricks.

Fotbollsvänner möter man vart man än reser och de representerar alla tänkbara människogrupper och samhällsklasser. För de flesta av mina vänner symboliserar spelet förmodligen främst friheten. De är utbildade, de har ansvarsfulla uppgifter och de omges av ständiga förväntningar och krav. När de ser på fotboll kan de drömma sig bort, lämna sina plikter och ansvar. De får beundra de eleganta passningarna och den fulländade skickligheten hos toppspelare.

Jag unnar dem allt detta, även om det kan leda till plötsliga försvinnanden. Ifall sällskapet prioriterar fotbollen kan jag plocka fram boken. Ibland väljer jag dock att njuta av dramatiken och låter mig bli berörd av det vackra spelet. Det sägs att jag då inte vandrar ensam.

Elina Pirjatanniemi professor i folkrätt och föreståndare för Institutet för mänskliga rättigheter vid Åbo Akademi

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning