Världens bästa blir ambassadör för lag i KHL

Wayne Gretzky spelade under största delen av sin karriär för Edmonton Oilers. Bild: Christopher Katsarov/The Canadian Press via AP

Wayne Gretzky är klar som ishockeyambassadör för KHL-klubben Red Star Kunlun.

Fyra Stanley Cups, 2857 poäng, nio Hart Trophies (mest värdefulla spelare) och spelnumret 99 retirerat av NHL, för att nämna några meriter. Wayne Gretzky är utan tvekan den främsta ishockeyspelaren genom tiderna. Nu tar den 57-åriga kanadensaren an sig nästa utmaning – i Kina.

Enligt China Daily har KHL:s kinesiska lag, Kunlun Red Star, värvat Gretzky som global ambassadör med ett långvarigt kontrakt. Syftet är att öka ishockeyns popularitet i landet och att Gretzky ska ta del av ett utvecklingsprogram för unga spelare i Kina.

Klubben kommer att lansera "KRS-Gretzky Hockey School" för att bestå spelare i åldern 8-17 år med specialiserad träning i faciliteter i Beijing och Shenzhen. Programmet ska utökas till åtminstone 20 orter inom loppet av fem år.

Gretzky kommer att inleda sitt arbete som ambassadör med en visit i Kina i september.

– Att ha Wayne Gretzky involverad är en otrolig boost för ishockeyn i Kina. Hans bidrag till spelet är oräkneligt. Att han nu är med i utvecklingen av ishockeyn i Kina i vad som är en anhopning till vinter-OS 2022 kommer att gynna intresse och deltagande i sporten, speciellt bland unga, kommenterar klubbens vd Ao Meng till China Daily.

Efter sin spelarkarriär har Gretzky fungerat bland annat som tränare för NHL-laget Phoenix Coyotes och general manager för det kanadensiska landslaget. Att han skulle fortsätta bland ishockeyn är ingen överraskning, men posten som ambassadör för ett KHL-lag var inte direkt något förutsägbart.

– Jag ser fram emot att besöka Kina för första gången och idka samarbete med Kunlun Red Star i syftet att denna fantastiska sport ska växa, kommenterar Gretzky.

Red Star Kunlun har en stor mängd finländare i truppen. Laget tränas av Jussi Tapola och till tränarstaben hör dessutom Jyrki Aho, Sakari Lindfors och Matias Sarvela. På spelarsidan representerar Ville Lajunen, Veli-Matti Savinainen och Olli Palola Kunlun.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03